Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Zločin nad tuzlanskom mladošću
Masakr u Tuzli i napad NATO-a (25.5.1995.)

Masakr na kapiji

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Vojne snage bosanskih Srba počinile su 25. svibnja 1995. jedan od najtežih zločina nad civilima tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

 

Toga dana, u 20 sati i 55 minuta ispalili su s planine Ozren granatu teškog kalibra pogodivši popularno sastajalište mladih u centru Tuzle, poznatije pod nazivom Kapija.

 

...

Granata je ubila 71 Tuzlaka, a više od 120 ih je ranila i zato se ovaj zločin zove „Masakr na Kapiji“. S obzirom na to da je prosjek dobi poginulih bio ispod 24 godine, naziva se i „Zločin nad tuzlanskom mladošću“.

 

Zanimljivo je da su tog dana lovci-bombarderi NATO-a bombardirali srpske položaje stoga što su se Srbi po tko zna koji puta oglušili o ultimatum zapovjednika Zaštitnih snaga UN-a u BiH, generala Ruperta Smitha da prekinu borbe i povuku teško topništvo.

Smatra se da su upravo zbog intervencije NATO-ovih zračnih snaga Srbi za odmazdu teškim topništvom napali svih šest zaštićenih zona BiH: Sarajevo, Tuzlu, Srebrenicu, Bihać, Goražde i Žepu.

Zbog smrtonosnog napada topništva na tuzlanske civile, zrakoplovi NATO-a i slijedeći su dan udarili po ciljevima na Palama i Jahorini, iako to nije moglo predstavljati zadovoljenje pravde za obitelji poginulih mladih Tuzlaka.

Nažalost, obitelji poginulih i danas čekaju pravdu jer za masakr nitko nije kažnjen.

 

Tek 2007. uhićen je general Vojske Republike Srpske Novak Đukić koji je u to vrijeme obnašao dužnost zapovjednika Taktičke grupe Ozren. Đukić je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina. Zatim mu je kazna smanjena na 20 godina, iako njegova obrana tvrdi kako su Bošnjaci sami podmetnuli eksplozivnu napravu kako bi izazvali međunarodnu reakciju protiv Srba.

 

Đukić je u međuvremenu iskoristio navodnu proceduralnu pogrešku Osnovnog suda u Banjoj Luci te se zbog zdravstvenih problema 2014. prebacio u Srbiju. Zbog toga sve do danas nitko nije odgovarao za strašan zločin nad tuzlanskom mladosti, koji je ironijom sudbine počinjen na Dan mladosti, što se nekoć, u Jugoslaviji, slavio 25. svibnja.

 

Spomenik na Kapiji do daljnjega, barem za buduće naraštaje, ostaje jedina prava opomena o ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva.

 

foto: wikimedia.org

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 347 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com