Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Neprijatelj se dao u bijeg, ostavljajući za sobom mrtve i ranjene
LIVANJSKO BOJIŠTE

Livanjsko bojište

 

U vihoru rata

 

 

U ožujku 1992. godine u postrojbama Livanjske zajednice u Zagrebu došlo je do razgovora između predsjednika Livanjske zajednice, gospodina Branka Milolože i pripadnika iz 2.A brigade Borisa Jacovića i Kazimira Hrge o mogućem angažiranju vojnih snaga iz 2.brigade na Livanjskom ratištu.

 

Oni su gospodina Miloložu uputili u vojarnu u Dugo Selo na razgovor kod gospodina Vinka Ukote, zapovjednika brigade. Gospodin Vinko Ukota donosi odluku oko 10. travnja 1992.god. da se formira taktička grupa (TG) Livno isključivo od dragovoljaca iz brigade.

...

 TG Livno formirana je oko 15. travnja 1992. godine, a činili su je:

  • Pripadnici druge pješačke satnije iz 1. pb
  • Pripadnici četvrte pješačke satnije iz 1. pb
  • 50 dragovoljaca 3. pb (pod zapovjedništvom pok. Zlatka Planinca)
  • Desetina veze iz 2A brigade
  • Ostali dragovoljci iz sastava brigade
  • Desetak dragovoljaca koji nisu bili iz sastava brigade

Taktička grupa ukupno je brojila oko 220 dragovoljaca.

 

Dana 7. svibnja 1992. g. u TG Livno priključuju se 1. ps i 3. ps i od tada 1. pješačka bojna djeluje kompletna na Livanjskoj bojišnici sve do njenog odlaska na Dubrovačko ratište sredinom i krajem lipnja, a jedna skupina dragovoljaca ostala je sve do polovice kolovoza u području Livna.

Zapovjednik TG Livna bio je Boris Jacović, a njegov zamjenik Ivan Mandić.

Zapovijed za hodnju izdana je 16. travnja 1992. godine sa početkom hodnje iz Dugog Sela dana 17. travnja 1992. godine u 8 sati. Određen je smjer hodnje i to: Dugo Selo – Karlovac – Josipdol – Senj – Pag – Zadar – Šibenik – Split – Sinj – Livno.

Postrojba je stigla u Livno dana 17. travnja 1992. god. Oko 20 sati i smještena je u Zastinje - predgrađe Livna.

 

 

Zadaća taktičke grupe

 

TG Livno je odmah podređena Zapovjedništvu obrane grada Livna pod zapovijedanje Ante Gotovine i Davora Domazeta – Loše. U to vrijeme dolazak ovakve jedne postrojbe s puno ratnog iskustva kao i do sada pokazanoj hrabrosti na hrvatskim bojišnicama puno je značilo za samopouzdanje i sigurnost svih pripadnika HVO i hrvatskog naroda na tom području.

TG je dobila zadaću da jednim dijelom preuzme sektor (obronci planine Cincar) oko tt 1142 Strmica i tt 1297 Bezdanka. Zadaća skupine bila je zaustaviti napad neprijateljskih snaga iz smjera Glamočkog polja i planine Cincar prema Livnu.

Druga zadaća TG bila je oformiti gotove snage za brzo djelovanje i intervenciju na čitavoj livanjskoj bojišnici (obrambenog i napadnog karaktera) što se pokazalo svrsishodnim u kasnijim borbenim djelovanjima. Odmah po dolasku izvršena su izviđanja mogućih pravaca borbenih djelovanja.

 

Cincar 

 

Tijek borbenih djelovanja

 

Dana 18. travnja 1992. god. drže se i dodatno uređuju borbeni položaji na kotama Strmica, Drinovac i Bezdanka čime je dio TG uspješno kontrolirao komunikaciju Glamočko Polje - Livno.

U samom Livnu otkriveno je djelovanje četničke pete kolone, te je dio TG u sudjelovanju sa Vojnom policijom Livna krenuo u akciju čišćenja gdje su zarobili veću količinu oružja i streljiva, pronašli ratnu bolnicu, popise vojnih obveznika, te brojeve zaduženog oružja kod istih. Sve to uredno je predano vojnoj policiji obrane Livna.

Dana 23  travnja 1992. god. neprijateljske snage iz smjera Bosanskog Grahova izvode do tada najjači napad duž Livanjskog polja s ciljem zauzimanja Livna, te produženja daljnjeg napada ka južnoj Hrvatskoj. Neprijatelj je upotrijebio respektabilne snage duž komunikacija s obje ivice Livanjskog polja koje je podržavalo jako topništvo.

 

Nakon dojave  zapovjedništva obrane Livna da je neprijatelj napao naše snage na prvoj crti obrane u selima Donji Rujani i selu Čelebić, zapovjednik TG Boris Jacović sa 30 pripadnika odlazi u selo Donji Rujani koje je dijelom već bilo okupirano od strane neprijatelja. Kratkim upoznavanjem sa stanjem i brzom prosudbom situacije, donosi se odluka i odmah se stupa u borbu sa neprijateljem, te se privremeno zaustavlja napad neprijateljskih snaga na tom smjeru. S terena izdaje zapovijed Ivanu Mandiću da s ostatkom interventnih snaga odmah krene prema Donjim Rujanima. Dolaskom druge interventne skupine, neprijateljske snage su potpuno odbačene iz sela Donji Rujani.

 U toj neravnopravnoj borbi s višestruko jačim neprijateljem u ljudstvu  i tehnici taktička grupa je s drugim pripadnicima dala odlučujući doprinos zaustavljanju neprijatelja na tom pravcu i povratom izgubljenih položaja na tom dijelu bojišnice. Neprijatelj se dao u bijeg prema Bosanskom Grahovu ostavljajući svoje mrtve i ranjene pripadnike.

Poslije ovakvog teškog poraza isti više nikada nije pokušao izvesti sličan napad. U navedenoj borbi TG je uništila jedan tenk i jedan zarobila, likvidirala veći broj neprijateljskih vojnika,a nekolicinu zarobila (jednog kapetana JNA).

 

Za vrijeme borbenih djelovanja poginuo je gardist Ivan Trpčić, a nekoliko gardista je ranjeno. Dana 28. travnja 1992. god. na komunikaciji puta Cincar – Livno, gardist Siniša Hodžić smrtno stradava ulaskom s kamionom u tenkovsko minsko polje.

Dana 4. svibnja 1992. god, Zlatko planinac od zapovjednika TG dobiva zadatak da uništi neprijateljske snage u širem području tt 1677 na jugozapadnim padinama Cincara. Zlatko Planinac organizira skupinu od 30 pripadnika i brzim iznenadnim napadom nakon dvosatne borbe uspijeva neprijatelju nanijeti gubitke u ljudstvu i tehnici, te ga odbaciti sa kote tt1677.

Izuzetnu hrabrost i junaštvo pokazuje zapovjednik skupine koji osobnim primjerom predvodi gardiste po teškom terenu obronaka planine Cincar. Zlatko Planinac nažalost u toj borbi pogiba, hrabri i  legendarni zapovjednik „Patak“, a nekoliko gardista biva ranjeno.

Dana 25./26. svibnja 1992. god. zapovjednik TG dobiva zapovijed za izvođenje diverzantske akcije u dubini neprijatelja. Akcija je uspješno izvedena, a snage TG imale su dva ranjena pripadnika.

Po zapovijedi zapovjednika brigade gospodina Vinka Ukote taktička grupa se smanjuje, tako da jedan dio odlazi direktno za Dubrovačko ratište, a jedna skupina odlazi na odmor u Dugo Selo. Jedna skupina odlazi iz Livna za Dubrovnik u mjesecu kolovozu 1992. godine.

 

 

Borbena grupa dragovoljaca u Šuici

 

Oko dvadesetak pripadnika brigade okupljene kao dragovoljci a pod zapovijedanjem gospodina Bože Drmića javila se u sastav snaga za obranu općine Tomislavgrad te su odmah razmješteni u Šuicu na prvu crtu obrane poslije pada Kupresa.

Zadaća skupine bila je pripravnost, izviđanje i obuka snaga HVO koje su bile u Šuici. Tijekom svog djelovanja skupina je izvela uspješno nekoliko akcija u dubini teritorija neprijatelja te je time dala svoj doprinos obrani snaga na pravcu Kupres - Tomislavgrad.

Nažalost tijekom jedne takove akcije dana 03.svibnja 1992.godine u području Kupreškoga polja smrtno stradavaju dragovoljci i hrabri mladići Miodrag Krunić i Predrag Ognjenović.

 

 

Zaključak

 

Skupina od 220 dragovoljaca ustrojenih u taktičku grupu i pod uspješnim vođenjem i zapovijedanjem Borisa Jacovića i Ivana Mandića pokazala je svoje domoljublje i visoku profesionalnost.

 

Tijekom napada na Livno kao interventna postrojba uspješno je vratila probijenu crtu obrane koja da se nije vratila imala bi nesagledive posljedice po obranu kako Livna tako i Tomislavgrada, a crta bojišta bi se jako primakla Sinju i Splitu. Važno je napomenuti da su i snage u području Čelebića (sjeverna ivica Livanjskog polja) uz nadljudske napore uspjele uništiti neprijateljev oklop i pješaštvo natjerati u bijeg čime su oba kraka napada neprijatelja uništena a Livno spašeno.

TG je uspješno utvrdila i branila dio crte bojišta na obroncima planine Cincar.

Taktička grupa je svojim boravkom u Livnu visoko profesionalno i bez pogovora izvršavala svoje zadaće i bila primjer ostalim postrojbama HVO-a. Nažalost tijekom borbenih djelovanja na livanjskoj bojišnici postrojba je imala tri smrtno stradala pripadnika, a to su Ivan Trpčić, Siniša Hodžić i Zlatko Planinac – Patak te u području Kupresa dva smrtno stradala pripadnika a to su Miodrag Krunić i Predrag Ognjenović.

 

 

foto: 1. UCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Ivica Šafarić - Ninja

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 384 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com