Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
KAME IZ ATJ LUČKO (dr medicine Josip Mihaljević): Nipošto nisam pretpostavljao kakve surove uvjete moramo preživjeti u slijedećih nekoliko dana na planini Velebit
ULOGA SANITETA U BITKI ZA ZADARSKO ZALEĐE (5/6)

Sanitet

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

- nastavak

   1      2      3      4      5      6  

Priču o ulozi saniteta valja zaključiti svjedočenjem člana medicinskih ekipa koje su zbrinjavale ranjene pripadnike specijalne policije na Velebitu.

Krajem 1992. godine i početkom 1993. godine ustrojene su mobilne kirurško-anesteziološke ekipe, popularno zvane KAME. Zbog uvjeta ratovanja na Velebitu, trebalo je na samom terenu, tijekom teških hodnji, sanirati ozljede i rane, pripremiti ozlijeđene za daljnju evakuaciju. Ona je u ovakvim uvjetima mogla biti vršena samo putem helikoptera ka području Lukovog Šugarja gdje je bila smještena ratna bolnica „Šiška 2“. U prvim danima trajanja operacije Gusar zbog meteoroloških uvjeta  i topničkog djelovanja neprijatelja, ranjenici su na zbrinjavanje u Lukovo Šugarje, pa čak i u udaljeni Starigrad, nošeni na nosilima.

 

 

Djelovanja pripadnika KAME prisjeća se ratni pripadnik ATJ Lučko, dr. medicine, Josip Mihaljević.

"Budući da je par dana prije početka akcije u Lukovo Šugarje došao veliki broj specijalaca, praćen njihovim domicilnim liječničkim ekipama, nametnula se potreba koordinacije djelovanja saniteta. Neposredno pred akciju specijalna policija je od Hrvatske vojske dobila dopuštenje za korištenje ratne bolnice „Šiška 2“, koja je smještena u dobro zaštićenom tunelu u Lukovom Šugarju. Načelno je određen koordinator mobilnih kirurško-anestezioloških ekipa, iskusni kirurg – traumatolog, a bolnica je dodatno opremljena svim potrebitim materijalom, aparatima i uređajima za izvođenje složenijih kirurških operacija. Planirani su pravci izvlačenja ranjenika i prijevoz helikopterom do Lukovog Šugarja, a po stabilizaciji stanja ozlijeđenih daljnji transport u veće zdravstvene ustanove; u Rijeku, Zagreb i Zadar.

Načelno je dogovoreno da se ustroje i kirurške prihvatnice na poziciji zaseoka Kneževići, Malo ili Veliko Libinje i Bukva i to u čvrstim objektima za koje se već unaprijed znalo da će biti granatirani. Daljnji transport ranjenika s ovih pozicija ovisio je o mogućnosti leta helikoptera ili o uspjehu operacije kojom bi se pod naš nadzor stavila komunikacija starom Alanskom cestom.

Mobilna kirurška ekipa PU zadarske pod vodstvom dr. Tihomira Dunatova oformila je kiruršku prihvatnicu u Kneževićima, dok se zbog nepostojanja čvrstog objekta odustalo od kirurške prihvatnice na Malom Libinju. Naime, KAME iz ATJ Lučko, pod vodstvom dr. Davora Huline, prvog dana akcije bile su na Velikom Libinju, pripravne pružiti svu kiruršku pomoć i stabilizirati ranjenika za daljnji transport. Na Velikom Libinju bilo je stacionirano naše topništvo, a jedini čvrsti objekt bila je kamena staja s trošnim krovom i tor za stoku. Kako je akcija napredovala, a crte bojišnice pomaknute naprijed, pravci evakuacije ranjenika s glavnog i prvog pomoćnog pravca djelovanja snaga specijalne policije vodili su prema Bukvi. Logično da nije bilo racionalno razvijati kiruršku prihvatnicu na Velikom Libinju, dok je Malo Libinje relativno blizu Kneževića, pa se dr. Hulina s ekipom 22. siječnja u večernjim satima vratio nazad u Kneževiće i priključio ekipi iz PU Zadarske. Na Bukvi je pak bila raspoređena ekipa iz Zaboka. Većina postrojbi je zbog ograničenih mogućnosti helikopterskog prijevoza, ali i mogućnosti neprijateljskog otkrivanja većeg grupiranja naših snaga, do polaznih pozicija pješačila. Pješačili su ti momci nekoliko sati pod okriljem noći i pod punom ratnom opremom teškom više od 30 kilograma.

Kao liječnik i pripadnik ATJ Lučko od svibnja 1991. godine dobro sam znao što me čeka u borbenoj operaciji, ali nipošto nisam pretpostavljao kakve surove uvjete moramo preživjeti u slijedećih nekoliko dana na planini Velebit. Ono što možete vidjeti iz preciznih topografskih karata (mjerilo 1:25.000) samo je putokaz u planiranom pravcu djelovanja, dok je stvarna situacija u borbi nešto sasvim drugo."

 

- nastavlja se -

 

  1      2      3      4      5      6  

 

foto: DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 265 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com