Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Ublažava anksioznost i napetost
HMELJ

Hmelj

 

Hmelj se često koristi kao blagi sedativ. Može doprinijeti ublažavanju anksioznosti i napetosti, smirivanju nemira i osiguravanju spokojnog sna. Umiruje probavni sustav, te pomaže kod loše probave i iritabilnog kolona.

 

 

U tu ga svrhu kombinirajte s kamilicom i gavezom. Za liječenje anksioznosti, kombinirajte ga s primjerice pasiflorom. Kod pomoći s problemom nesanice, može ga se kombinirati s pasiflorom ili kalifornijskim makom.

Hmelj je jedna od mnogih biljaka koje sadrže biljni estrogen, te može biti koristan ženama u menopauzi. Estrogen u hmelju je vjerojatno razlog zašto ga se u povijesti smatralo kako smanjuje seksualnu strast i požudu.

Oprez: Hmelj nije prikladan za ljude koji pate od depresije.

 

 

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA

 

Hmelj ima tri različita ljekovita djelovanja.

Kao taninska biljka koja sadrži i gorke tvari, koristi se za poticanje teka. Osim toga je djelotvorno sred­stvo za liječenje nesanice, psihičkog nemira i lakših oblika depresije i, napokon,  po­voljno utječe na nepravilne menstruacije.

Sva ta ljekovita svojstva imaju češerići i same lupulinske žlijezde.

 

 

PRIPREMA ČAJA OD ČEŠERIĆA HMELJA

 

  • 2 pune čajne žličice suhih češerića prelijemo s 1/4 l kipuće vode i približno nakon 15 minuta ocijedimo.
  • Za umirenje možemo piti 2 puta dnevno po jednu šalicu toga čaja, protiv nesa­nice jednu šalicu pola sata prije spavanja.

 

Protiv nesanice još bolje djeluje na isti način pripremljen čaj, kojemu je dodana i 1 čajna žličica korijena od odoljena.

Iako sam hmelj ljekovito djeluje u mnoštvu slučajeva, skoro redovito koristi se zajedno s drugim ljekovitim biljkama. U mješavinama pomaže i pojačava djelovanje glavne ljekovite biljke. Često se dodaje čajevima za proljetnu i jesensku kuru čišćenja krvi te raznim sred­stvima za umirenje, kao i čajevima za uspavlji­vanje. Također, i u liječenju najrazličitijih starosnih bolesti i tegoba susrećemo hmelj u različitim galenskim preparatima ili čajnim mješavinama, kao pomoć glogu, bijeloj imeli, odoljenu i češnjaku.

Hmeljom se može uspje­šno nadopuniti čaj protiv pomanjkanja teka, želučanih, crijevnih i žučnih tegoba. Ako su te tegobe na živčanoj osnovi, možemo u čajnu mješavinu dodati 1/4 ili 1/5 češerića hmelja.

Hmelj je, također, djelotvorni sastojak različi­tih čajeva protiv neurotičnih srčanih smetnji, poremećaja rada srca i protiv blažih oblika depresije.

U NARODNOJ MEDICINI: Osim već navede­nih načina primjene, hmelj su u narodnoj medicini često preporučivali za liječenje neu­rednih menstruacija i za olakšavanje najrazliči­tijih klimakteričnih tegoba.

Često su ga davali kod bolesti bubrega i tegoba s mokraćnim mjehurom.

Za liječenje su propisivali čaj pri­premljen na već opisani način ili su bolesniku davali 2 do 3 puta dnevno samih žlijezda od hmelja, na vrhu noža.

 

NUSPOJAVE: Primjenom normalnih količina lje­kovitih pripravaka od hmelja ne javljaju se neželjene, odnosno štetne posljedice.

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: ljekovitobilje.weebly.com / belosa.info

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Ljekovito bilje

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 298 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com