Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Čisti krv, otapa sve vrste kamenca
VRIŠT (Vrijes)

Ljekovito bilje - Vrišt ili vrijesak

 

ZDRAVLJE | Ljekovito bilje

 

Vrišt ili vrijes (Calluna), biljni rod sa samo jednom vrstom – obični vrišt (C. vulgaris) iz por. vrijesova (Ericaceae). To je grm visok 60 do 100 cm sa sitnim, 1 do 3 mm dugim, nasuprotnim, vazdazelenim listovima poredanima u 4 reda.

 

Sitni, ružičasti ili bjelkasti cvjetovi pojavljuju se od sredine do konca ljeta u jednostranim grozdastim cvatovima na vrhu stabljike. Raširen je u Europi i Aziji u područjima vlažne klime, indikator je kiseloga tla, a važna je vrsta u vegetaciji  vriština. U Sjevernoj Americi je pridošlica.

 ...

Vrijes se odavna koristi za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, a narodna medicina i danas tvrdi da otapa sve kamence i da nitko tko za njim posegne ne mora ići na operaciju
Vrijes, vrijesak, jesenski vrijes, crnjušina ili vriština (Calluna vulgaris) je 20-80 cm visoki zimzeleni polugrm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Rod vrijesova danas obuhvaća više od 300 kultivara koji se uglavnom uzgajaju kao ukrasne biljke. Botanički naziv roda Calluna potječe od grčke riječi kalynein, što znači čistiti ili mesti, jer nekada su se grane vrijesa povezivale i koristile za metenje, a upotrebljavale su se i za potpaljivanje vatre kao i pri izradi slamnatih krovova.
 
Vrijesak je otporna biljka čije žilave, razgranate i polegnute stabljike narastu u širinu i do 60 cm. Stabljike su u donjem dijelu odrvenjele, a u gornjem dijelu obrasle uspravnim zelenim grančicama. Zeleni dio stabljike gusto je prekriven duguljastim ljuskastim listićima. Od srpnja pa sve do listopada u gornjem dijelu stabljika razvijaju se mnogobrojni mali zvonoliki cvjetovi. Cvjetovi vrijesa su od ružičaste do ljubičastocrvene, a rjeđe bijele boje, a nalaze se na kratkim peteljkama, povinuti prema dolje i skupljeni u jednostrane grozdaste cvatove.
 
 
 
Ljekovita svojstva
Budući da čisti krv, pospješuje izlučivanje mokraće i vode iz tijela te potiče izmjenu tvari, vrijes pomaže protiv reume, artritisa i gihta. Vrijes pomaže i protiv upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika.
 
Vrijes pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera i masnoće u krvi te pomaže protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog tlaka.
 
Od vrijeska se najčešće kuha čaj, a primjenjuje se za unutarnje i vanjsko liječenje. Kupkom od vrijesa liječe se kožni osipi, razni ekcemi, prištevi, lišajevi i gljivice, a oblozi od vrijeska primjenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa. Nešto blaži čaj od vrijeska koristi se kao kupka kod upale ženskih spolnih organa. Vrlo ljekovit je i med od vrijeska. Žute je do tamno žute boje, slaba mirisa i ugodna, specifična okusa, a posebno ga se preporuča uzimati kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokraćnih puteva i bubrega.
 
 
Moć otapanja kamenaca
Vrijes sadrži arbutin, tanine, saponine, flavonoide, enzime, limunsku kiselinu i mineralne soli, a najviše silikatne kiseline.
 
Zbog ljekovitih tvari koje sadrži, vrijes je oduvijek vrlo cijenjen u narodnoj medicini, a posebno ga je cijenio Sebastian Kneipp. Od mnogobrojnih ljekovitih svojstava vrijesa najznačajnija je njegova moć otapanja kamenaca. Zbog toga vrijes i danas slovi kao izvrsno sredstvo protiv svih vrsta kamenaca. Jedino što je potrebno je ustrajnost u svakodnevnom uzimanju čaja tijekom nekoliko mjeseci, jer neki kamenci su sporo topivi i za njihovo otapanje je potrebno više vremena. Djelovanje vrijesa protiv žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i kamenaca mokraćnog mjehura mnogo je jače ako se uzima čaj od cvjetova vrijesa ubranih ujesen.
 

 

Čaj

Obično se priprema čaj od vrijesa tako da se oko 2 čajne žličice posušenih cvjetova ove biljke doda u četvrtinu litre vrele vode, te se ostavi oko 15 minuta.

Nakon toga, čaj se procijedi te se može piti. Najčešće se preporučaju dvije do tri šalice tijekom dana. 

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. UCM

 

 

Autor: UCM

Izvor: enciklopedija.hr/lijek-iz-prirode.blogspot.hr/koval.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Ljekovito bilje

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 375 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com