ZDRAVLJE
Čaj od kamilice je napitak žute boje, te aromantičnog i vrlo ugodnog okusa i mirisa. Zbog svojih sastojka ovaj se napitak od davnina koristio u raznorazne ljekovite svrhe, a najviše je poznat po svojem izuzetno umirujućem učinku. Kamilicatakođer djeluje vrlo pogodno na kožu pa se često upotrebljava u proizvodnji krema ali također i drugih proizvoda. Čaj od kamilice ima dugu povijest što ne iznenađuje zbog njegovog okusa, mirisa ali prije svega izrazito ljekovitog učinka.
Kamilica je od davnina poznati lijek. Raznorazni sastojci u kamilici dokazano djeluju ljekovito.
Ljekovita svojstva kamilice:
- umanjuje bolove,
- izuzetno dobar lijek protiv prehlade (pogotovo za vrijeme zimskih dana jer jača imunitet i tako djeluje kao prevencija raznoraznih prehlada),
- pomaže kod kožnih bolesti,
- pomaže protiv nervoze,
- pomaže kod hemoroida,
- pomaže kod bolova bubrega i mokraćnog mjehura,
- pomaže kod smanjivanja bolova otvrdnule jetre ili slezene,
- djeluje izuzetno umirujuće na organizam, te tako smiruje živčanu rastrojenost,
- pomaže u prevenciji raka,
- izuzetno dobar kod nesenica,
- opušta mišiće,
- topli oblozi od čaja pomaže kod oteklina (ako nisu tobli ili mlakai oblozi onda mogu i pojačavati),
- pomaže u njezi kože,
- pomaže kod bolova glave,
- pomaže kod proljeva,
- pomaže kod bolova u križima i nogama (reuma),
- pomaže kod izlučivanja mokraće,
- potiče probavu i poboljšava tek,
- pomaže kod ispadanja kose,
- pomaže kod bolesti pluća,
- pomaže kod gnojnih rana,
- pomaže kod kamenca,
- ublažuje grčeve, te menstrualne tegobe.
Priprema čaja od kamilice
Klasičan način pripreme čaja od kamilice
- Kuhajte vodu dok ne zavre.
- Stavite u šalicu jednu čajnu žlićicu cvjetova kamilice ili 1 filter vrećicu (ako je na pakiranju drugačije naznačeno slijedite upute).
- Prelijte filter vrećicu s 0.2 l zavrele vode.
- Ostavite čaj 5 – 10 minuta ovisno o ukusu.
- Procjedite.
- Nakon toga možete početi u ispijanju izrazito ukusnog, smirujućeg i nadasve ljekovitog napitka.
Priprema čaja od kamilice koji kod odraslih ublažuje bolove
- Kuhajte vodu dok ne zavre.
- Stavite u šalicu dvije velike žlice cvjetova kamilice.
- Prelijte cvjetove s 2 – 3 dl zavrele vode.
- Poklopite i ostavite čaj jedan sat.
- Procjedite tiskanjem i zasladite s medom.
Priprema čaja od kamilice za bolji tek
- Kuhajte vodu dok ne zavre.
- Stavite u šalicu dvije velike žlice cvjetova kamilice.
- Prelijte cvjetove s 2,5 dl zavrele vode.
- Poklopite i ostavite čaj jedan sat.
- Procjedite tiskanjem.
- Pijte ovaj čaj prije jela i to nezaslađen.
Napomena!
Ako se čaj od kamilice pije u velikoj količini, javlja se mučnina i povraćanje. Također vrlo rijetko, ali može postojati alergiska reakcija na kamilicu.
Također kod pripremanja čaja od kamilice nemojte kuhati kamilicu jer će tako ispariti eterično ulje, a čaj izgubiti na vrijednosti.
Foto: 1. UCM
Autor: UCM
Izvor: cajlijecenjebolesti.com