Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZDRAVLJE

LJEKOVITO BILJE
Druga na spisku najčešće uzgajanih gljiva
SHIITAKE gljive štite organizam i uništavaju stanice raka

Shiitake

 

ZDRAVLJE | Ljekovito bilje

 

 

 

Shiitake gljive su japanske gljive koje se svrstavaju u veoma ljekovite jestive namirnice. Potiču s azijskog kontinenta gdje prirodno rastu u šumama. Upotrebljavaju se za prehranu, ali i kao lijek.

Ove gljive zauzimaju drugo mjesto na spisku najčešće uzgajanih gljiva na planeti. Shiitake gljive sadrže dosta minerala kao što su kalij, kalcij, željezo i magnezij. Osim toga, bogate su B vitaminima, aminokiselinama i biljnim vlaknima. 

...

Shiitake gljive štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih tvari, daju energiju i podižu vitalnost organizma.

Shiitake gljive se sve više koriste kao namirnica za borbu protiv raka i prevencije raka. Ojačavaju imunitet i bore se protiv mnogih infekcija i upala u tijelu.

Ljekovitost: znanstveno dokazani efekti

Shiitake je jedna od najbolje proučenih vrsta ljekovitih gljiva. Ovdje navodimo samo znanstveno utvrđene i provjerene učinke aktivnih tvari iz jestive i ljekovite gljive shiitake:

 

Rak

  • prevencija raka (korištenjem gljive u prehrani i/ili kvalitetnih ekstrakata)
    • preventivno djelovanje protiv kemijskih spojeva koji uzrokuju rak (kancerogene tvari)
  • preventivno i terapijsko antitumorsko djelovanje u svim glavnim fazama razvoja raka:
    • snažno djelovanje protiv kroničnih upala koje su uzrok preko 20% svih slučajeva raka kod ljudi
    • snažno kočenje rasta tumorskih stanica (antiproliferativni efekt)
    • blokiranje tumorskog staničnog ciklusa i kočenje diobe/umnožavanja tumorskih stanica
    • pokretanje genetski programiranog samouništenja tumorskih stanica (apoptoze)
    • ometanje tumorske angiogeneze (rak stvara vlastite krvne žile pomoću kojih se opskrbljuje hranjivim tvarima i kisikom)
    • prevencija stvaranja metastaza pomoću kočenja pokretljivosti tumorskih stanica i slabljenja njihove sposobnosti prianjanja (adhezije) na zdrave i druge tumorske stanice
    • ometanje prijenosa signala kojima stanice tumora međusobno komuniciraju
  • snažno i neškodljivo kočenje tumorskog rasta svih glavnih vrsta zloćudnih tumora:
    • karcinomi
    • sarkomi
    • leukemije
    • limfomi
  • mogućnost potpunog povlačenja malignih tumora (kompletna regresija)
  • snažna imunostimulacija i imunomodulacija svih glavnih mehanizama imunološke obrane od raka
  • modulacija hormonskih faktora uključenih u regulaciju tumorskog rasta
  • citotoksično i citostatsko djelovanje protiv tumorskih stanica:
    • oštećivanje membrana tumorskih stanica
    • oštećivanje mitohondrija tumorskih stanica (mitohondriji proizvode staničnu energiju bez koje ni tumorska stanica ne može preživjeti)
    • oštećivanje DNK u jezgrama tumorskih stanica u fazi njihove diobe, čime se sprečava stvaranje novih tumorskih stanica
    • pojačavanje rane i kasne apoptoze (genetski programiranog samouništenja) tumorskih stanica
    • pojačavanje nekroze tumorskih stanica (nekroza je još jedan oblik stanične smrti)
    • pojačavanje autofagije („samoproždiranje“ je poseban oblik stanične smrti) tumorskih stanica
  • povisuje razinu albumina u krvi oboljelih od raka
  • ublažavanje, a u nekim slučajevima i potpuno povlačenje karcinomatoznog pleuritisa i karcinomatoznog peritonitisa
  • korištenje aktivnih tvari iz gljive shiitake u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupni antitumorski učinak
  • bolje podnošenje kirurških zahvata i ubrzanje oporavka
  • bolje podnošenje kemoterapije
  • bolje podnošenje radioterapije
  • sprečavanje i/ili ublažavanje toksičnih nuspojava kemoterapije
    • popravljanje oštećenja kromosoma uzrokovanih upotrebom citostatika
  • očuvanje imuno statusa kod kemoterapije i/ili radioterapije
  • značajno produljenje života oboljelih od raka
  • značajno bolja stopa preživljenja oboljelih od raka

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Virusne infekcije

Hepatitis A, B, C, … (akutni i kronični):

  • značajno koči umnožavanje virusa hepatitisa
  • ubrzava oporavak od infekcije
  • mogućnost potpunog iskorjenjivanja virusa hepatitisa u napadnutom organizmu
  • poboljšava metabolizam bjelančevina u jetri

 

HIV/AIDS:

  • sprečavanje infekcije HIV-om sa stanice na stanicu
  • sprečavanje infekcije HIV-om preko izvanstaničnih tjelesnih tekućina
  • sprečavanje prianjanja virusnih čestica HIV-a na T limfocite
  • kočenje produkcije enzima reverzne transriptaze pomoću kojih HIV prepisuje svoju genetsku šifru u napadnutu stanicu domaćina
  • sprečavanje umnožavanja virusa u napadnutim stanicama
  • smanjivanje koncentracije virusnih čestica HIV-a u krvi
  • poboljšavanje broja i aktivnosti T limfocita i drugih imunoloških parametara kod inficiranih HIV-om i oboljelih od AIDS-a
  • značajno odgađa razvoj AIDS-a kod inficiranih HIV-om
  • poboljšava otpornost organizma oboljelih od HIV/AIDS-a prema tzv. oportunističkim infekcijama
  • ublažava štetne nuspojave terapije antiretroviralnim lijekovima

 

Herpes simplex:

  • koči umnožavanje virusa HSV1 i HSV2

Humani papiloma virus (HPV):

  • poboljšanje imunološke obrane organizma protiv različitih sojeva HPV-a

 

Gripa:

  • povećava se opća otpornost na različite sojeve virusa influence
  • kočenje umnožavanje virusa u inficiranom organizmu i brže savladavanje infekcije

 

Prehlada:

  • povećava opću otpornost na različite sojeve rinovirusa
  • ubrzava oporavak od prehlade, tako što koči umnožavanje rinovirusa u organizmu

 

Ostale virusne infekcije:

  • vezikularni virusni stomatitis
  • virus encefalitisa
  • Abelsonov virus
  • adenovirus tip 12
  • virus poliomijelitisa
  • ospice (morbili) i zaušnjaci (mumps)

 

 

Imunitet (imunostimulacija/imunomodulacija)

  • imunostimulacija i imunomodulacija – održavanje i poboljšanje imunostatusa zdravih i oboljelih
  • poboljšavanje humoralnog i staničnog imuniteta:
    • stimuliranje sazrijevanja, diferencijacije i/ili umnožavanja svih glavnih grupa obrambenih stanica (imunokompetentnih stanica), koje su uključene u imunološku samoobranu organizma (imunološko prepoznavanje „stranih tijela“ u organizmu i njihovo uništavanje)
    • pojačavanje aktivnosti dendritičkih stanica
    • pojačavanje aktivnosti monocita
    • povećanje aktivnosti makrofaga
    • poboljšavanje aktivnosti NK stanica (Natural Killer Cells)
    • poboljšavanje aktivnosti T limfocita
    • poticanje stvaranja i aktivnosti pomoćnih i citotoksičnih T limfocita
    • poboljšavanje aktivnosti B limfocita
    • povećanje fagocitne sposobnosti retikuloendotelnog sistema
    • porast nekih bjelančevina u krvi iz grupe alfa i beta globulina(komplement C3, hemopektin i ceruloplazmin)
    • stimuliranje perifernih limfocita da pojačavaju aktivnost LAK stanica (K stanice aktivirane pomoću limfokina)
    • povećavanje stvaranja interleukina 1 i 3faktor stimulacije kolonija (CSF) i faktora koji sprečavaju pokretljivost tumorskih stanica
    • povećavanje stvaranja TNF-a (Tumor Necrosis Factor, faktora koji izaziva nekrozu tumorskih stanica)
    • poboljšavanje aktivnosti bronhoalveolarnih makrofaga

 

Krvožilne (kardiovaskularne) bolesti

  • snižavanje povišene razine ukupnog i LDL kolesterola u krvi i jetri, čime se koči i usporava razvoj ateroskleroze, arterioskleroze i s njima povezanih krvožilnih bolesti
    • eritadenin ubrzava razgradnju i izlučivanje suvišnoga kolesterola
    • ukoliko prehrana sadrži više masnoća snižavanje kolesterola je brže, a kod prehrane s manje masnoća kolesterol se smanjuje sporije
  • snižavanje povišene količine triglicerida
  • snižavanje povišene količine homocisteina
  • snažno i neškodljivo čišćenje unutarnjih stijenki krvnih žila od masnih aterosklerotskih nakupina (plakova)
  • nukleinske kiseline smanjuju sljepljivanje trombocita (antitrombotski učinak)
  • snižavanje povišenog krvnog tlaka (arterijske hipertenzije)
  • opće i cjelovito poboljšavanje krvotoka, što omogućava bolju opskrbu svih tkiva i organa hranjivim tvarima i kisikom
  • zbog značajnih količina kalija i magnezija doprinosi zaštiti srca
  • sprečavanje razvoja srčanih bolesti i pojave srčanog udara (infarkt miokarda) i ubrzanje oporavka osoba koje su preživjele infarkt
  • sprečavanje poremećaja moždanog krvotoka i pojave moždanog udara (cerebrovaskularni inzult – CVI, apopleksija) i ubrzanje oporavka osoba koje su preživjele moždani udar

 

Bakterijske infekcije

  • povećavanje otpornosti protiv različitih patogenih bakterija
  • povećavanje otpornosti protiv patogenih bakterija otpornih na postojeće antibiotike (uključujući i MRSA)
  • djeluje protiv različitih sojeva zlatnog stafilokoka (Staphylococcus aureus)
  • može omogućiti zaštitu od toksičnog stresa uzrokovanog endotoksinima koje proizvode bakterije
  • povećavanje proizvodnje aktivnog kisika koji ubija bakterije
  • djeluje protiv sojeva Mycobacterium tuberculosis otpornih na antituberkulozne lijekove
  • djeluje protiv bakterije Micrococcus luteus
  • povećavanje otpornosti na infekciju bakterijom Listeria monocytogenesuzročnika listerioze

 

Gljivične infekcije

  • snažno kočenje infekcije gljivicama iz roda Candida
    • Candida albicans
  • snažno kočenje infekcije gljivicama iz roda Trichophyton sp.

 

Održavanje zdravlja kostiju i hrskavice

  • prevencija i prirodno liječenje osteoporoze i osteopenije:
    • usporavanje razgradnje kostiju
    • ubrzavanje izgradnje novoga koštanog tkiva
    • poboljšavanje mineralizacije kosti
  • usporeno trošenje zglobne hrskavice
  • poboljšavanje kvalitete hrskavičnog tkiva

Upale (inflamacije)

  • smanjivanje aktivnosti posrednika upale (tvari koje pokreću upalne procese u tkivima i organima)
  • protuupalno djelovanje (antiinflamacijsko) u probavnom traktu
  • ublažavanje upale bronhija

 

Živčani sistem

  • povećanje stvaranja faktora rasta živaca (Nerve Growth Factor – NGF), koje omogućava bolje funkcioniranje zdravih motornih i osjetilnih (senzornih) živaca, čime se kompenziraju nastala neurodegenerativna oštećenja, kao i popravak oštećenja živčanih stanica i živčanih vlakana
  • može poboljšati učinkovitost kolinergičnih neurotransmitera
  • snižavanjem povišenog homocisteina sprečava ili usporava neuronalna oštećenja u nastanku i razvoju Alzheimerove bolesti

 

Zaštita jetre (hepatoprotektivni efekti)

  • poboljšavanje funkcija jetre
  • povoljno djeluje kod masne jetre (steatoza)
  • poboljšava se ili normalizira razina jetrenih enzima narušena kod toksičnog hepatitisa
  • poboljšava metabolizam bjelančevina u jetri

 

Starenje

  • usporavanje starenja stanica, tkiva i organa
    • antioksidacijskim djelovanjem, tj. smanjenjem oksidativnog stresa
    • povoljnim djelovanjem na imuni, krvožilni (kardiovaskularni), probavni, koštani, živčani sistem, …
    • preventivnim i terapijskim učincima na različite bolesti
  • poboljšavanje prirodnog obnavljanja stanica, tkiva i organa

 

Opće stanje organizma

  • veća fizička snaga i izdržljivost
  • bolje podnošenje fizičkih napora
  • ublažavanje bolova i povećanje praga osjetljivosti na bol
  • poboljšanje općeg stanja osoba pretjerano iscrpljenih radom
  • značajno poboljšava stanje kod sindroma kroničnog umora (CFS) – smanjuje se učestala pojava povišene temperature i groznice, stalnoga umora i smanjene aktivnosti NK stanica
  • poboljšavanje seksualnih funkcija muškaraca i žena
  • poboljšavanje rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem (endokrinih žlijezda) starijih osoba

 

Ostalo

  • čišćenje nitrata i nitrita unesenih u organizam s hranom i pićem
  • antioksidacijski efekt/čišćenje slobodnih radikala iz organizma
  • poboljšavanje rada bubrega
  • povećava razinu albumina u krvi

 

Gdje raste?

Gljiva shiitake raste kao saprofit (razgrađivač, organizam koji se hrani raspadnim organskim tvarima) na mrtvom drvetu različitih vrsta bjelogorice u klimatski umjerenim dijelovima Japana, Kine i drugih zemalja Dalekog Istoka. Zbog izuzetnih prehrambenih i ljekovitih svojstava danas se uzgaja širom svijeta.

Upotreba u tradicionalnoj medicini

Tradicionalna kineska medicina (TCM), na temelju svojih tisućljetnih iskustava stjecanim na milijunima ljudi, utvrdila je da se shiitake mogu i trebaju koristiti kao hrana (pripremljena kuhanjem ili pečenjem) i lijek. Zato ih je kao hranu i u obliku vodenih ekstrakata (samostalnih ili kombiniranih s drugim jelima i pićima) koristila za sljedeće zdravstvene svrhe:

  • povećanje snage i izdržljivosti
  • poboljšavanje opće otpornosti na bolesti i brži oporavak od niza različitih bolesti
  • prevencija i liječenje prehlade
  • oporavak od upale bronhija
  • protiv zloćudnih novotvorina (raka)
  • sprečavanje pretjerane kiselosti organizma uslijed neadekvatne hrane i pića
  • poboljšavanje cirkulacije krvi
  • snižavanje povišenog krvnog tlaka (hipertenzija)
  • snižavanje kolesterola i prevencija ateroskleroze
  • prevencija oštećenja krvnih žila
  • regulacija šećera u krvi
  • liječenje djece od ospica i vodenih kozica
  • liječenje hidropsa (otoka ili vodene bolesti)
  • liječenje želučanih tegoba
  • liječenje glavobolje i omaglice
  • prevencija rahitisa
  • poboljšanje zdravlja kostiju
  • brže zacjeljivanje nakon lomova kostiju
  • reduciranje oksidacijskih procesa/prevencija upala kože i sluznica
  • prevencija za opću slabost organizma, sklonost pucanju kapilara i skorbut
  • prevencija ciroze jetre
  • liječenje inkontinencije urina
  • protiv trovanja otrovnim gljivama

Značajan dio gore nabrojenih indikacija za korištenje gljive shiitake u zdravstvene svrhe nalazi se i u (nešto mlađoj) tradicionalnoj japanskoj Kampo medicini.

 

Aktivne tvari i doziranje

Shiitake sadrže mnogo vrlo učinkovitih aktivnih spojeva, ali se oni u gljivi nalaze u vrlo malim količinama (samo u staničnom zidu).

Shiitake imaju veliku prehrambenu vrijednost jer sadrže bjelančevine (2.22–2.60% težine u svježem i 25.9% u suhom stanju), lipide (prvenstveno linolnu kiselinu), vodotopive ugljikohidrate (0.45–0.72 g/100 g suhe tvari), do 67% ukupnih ugljikohidrata, sve esencijalne aminokiseline (osobito obiluje lizinom i argininom, a posebno je značajno da sadrži i metionin i fenilalanin), 9–10% vlakana, minerale (osobito kalcij, ali i željezo, mangan, kalij, magnezij, kadmij, bakar, fosfor i cink) i vitamine B (B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B5 – pantotensku kiselinu i B12 – niacin), te vitamin C. Sadrži i veliku količinu ergosterola koji se na sunčevom svjetlu pretvara u vitamin D – od 873 do 4,381 IU/100 g sušene gljive. Sušenje na suncu također povećava količinu slobodnih aminokiselina i do 2,180 mg/100 g gljive.

Općenito, količine navedenih sastojaka mogu značajno varirati ovisno o substratu na kojem su gljive rasle. Za optimalnu hranjivu vrijednost najbolje je koristiti potpuno razvijene gljive, jer im hranjivost ovisi o stupnju zrelosti gljive.

Od mnoštva aktivnih tvari sa značajnim povoljnim djelovanjem na životinjski i ljudski organizam najviše su istraživani polisaharid (beta glukan) lentinan i LEM (ekstrakt micelija gljive shiitake). Iako je u gljivi shiitake identificirano još 5 polisaharida/beta glukana s antitumorskim djelovanjem, imunomodulacijska i antitumorska svojstva lentinana najviše su istražena, tako da je on (prema kriterijima efikasnosti i rentabilnosti) odabran i registriran kao službeni antitumorski lijek u Japanu (od kraja 1985., ali i danas vrlo često korišten). Osim beta glukana, shiitake sadrži i druge polisaharide: alfa glukane, heterogalaktane, heteromanane, ksiloglukane itd. Pored vodotopivih beta glukana i proteina, shiitake sadrži – prvenstveno u staničnim stijenkama gljive – tvari topive samo u solima, kiselinama i lužinama, kao što su poliuronid, hemiceluloza, beta glukan sa heterosaharidnim lancima, lignin i hitin. U biološki vrijedne aktivne tvari iz shiitake svakako treba ubrojiti i eritadenin koji značajno poboljšava metabolizam masnoća u organizmu i eliminiranje viška kolesterola.

Za bolje opće stanje organizma i bolju opću otpornost prema bolestima preporučljivo je shiitake koristiti u redovitoj prehrani (npr. najmanje jednom tjedno). U tradicionalnoj kineskoj medicini obično se preporučuje oko 100 g svježe ili 6–16 g suhe gljive na dan, u pravilu u različitim kombinacijama s ljekovitim biljkama i drugim ljekovitim tvarima. Neka japanska istraživanja pokazala su da se značajno smanjivanje povišenog kolesterola može postići sa 90 g svježe, odnosno 9 g suhe shiitake na dan, što bi kod nas trebalo povećati za barem 20–30% zbog veće prosječne tjelesne težine. Naravno, sve su navedene količine zaista nedovoljne kad se radi o najtežim zdravstvenim problemima kao što su npr. rak i HIV/AIDS. Tada je jedino smisleno koristiti visoko koncentrirane ekstrakte gljive shiitake prema uputama specijaliziranih stručnjaka.

(Za ilustraciju koliko je besmisleno pokušavati u najozbiljnijim situacijama postići pozitivne rezultate korištenjem shiitaka u prehrani ili sušenih gljiva u prahu najbolje pokazuje podatak da 1 kg svježih gljiva sadrži svega 150 mg (dakle samo 150 milijuntih dijelova kilograma) lentinana, koji, prema istraživanjima, vrlo snažno koči tumorski rast. Međutim, učinkovite doze u oralnoj upotrebi, iznose 1 – 100 mg po kilogramu tjelesne težine na dan! U kliničkoj upotrebi u Japanu, Lentinan® se kao registrirani antitumorski lijek koristi samo u kombinacijama sa standardnom kemoterapijom u obliku intravenoznih ili intramuskularnih injekcija. U tom obliku, pacijenti dobivaju svega 1–2 mg Lentinana® na tjedan.)

 

Sigurnost upotrebe: nuspojave i toksičnost

Gljiva shiitake vrlo je sigurna za upotrebu; već se tisućama godina koristi u prehrani. U pokusima toksičnosti pokazala da se kao izuzetno netoksična vrsta.

Iako gljiva shiitake nije otrovna, neki ljudi mogu kod intenzivnijeg korištenjagljiva u prehrani ili vodenih ekstrakata osjetiti manje neugodne nuspojave: probavne smetnje (želučane tegobe, nadutost i vjetrovi, mekša stolica ili proljev, …), koje su prolazne, bezopasne i ne osobito teške.

Spore („sjeme“ gljiva, koje nastaje u plodištu gljive, kad sazrije ispada kao otrusina i širi se u okolinu) gljive shiitake u zatvorenim uzgajalištima mogu izazvati alergijske reakcije dišnih organa i kože ako radnici ne koriste zaštitna sredstva. Kod osjetljivih osoba učestalo intenzivnije dodirivanje sušenih gljiva može izazvati kontaktni dermatitis.

Ljudi skloni krvarenju ili koji koriste lijekove za smanjivanje zgrušavanja krvi (antikoagulanse) ne bi trebali dugotrajnije koristiti vodene ekstrakte shiitake.

 

 

Piletina sa shiitake gljivama i povrćem iz woka

 

Potrebni sastojci:

  • 450 g pilećih prsa u filetima
  • 1 i pol žlica kukuruznog škroba
  • 40 ml prošeka
  • 50 ml sojinog umaka
  • 250 g mrkve
  • 250 g svježih mahuna
  • 250 g luka
  • 250 g shiitake gljiva
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 i pol žlica đumbira
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 2 žlice umaka od ljutih papričica
  • sol i papar
  • ulje

 

Upute po koracima:
Piletinu očistite i narežite na komade veličine zalogaja, gljive i luk na trakice, mrkvu na kose kolutiće, očišćene mahune na komade veličine 4-5 cm, a đumbir i češnjak naribajte.

U zdjelu stavite žlicu sojinog umaka, ulijte polovicu prošeka, žlicu ulja, dodajte kukuruzni škrob, posolite i pjenjačom izmiješajte sastojke. Zatim dodajte komade piletine i sve zajedno dobro izmiješajte.

U zasebnu zdjelicu stavite umak od ljutih papričica, ulijte umak od kamenica, preostali prošek i sojin umak te pjenjačom izmiješajte sastojke. Po stijenkama vrućeg woka prelijte ulje, dodajte komade marinirane piletine i pržite ju sa svih strana 5-6 minuta. Prženu piletinu izvadite na toplo, a po stjenkama woka prelijte cca. 200 ml vode i kuhačom skinite karamelizirani sloj od prženja te kuhajte na laganoj vatri dok tekućina napola ne ispari. Nakon 2-3 minute dodajte kolutiće mrkve i komade mahuna te pirjate 2-3 minute. Dodajte trakice luka i gljiva, naribani đumbir i češnjak, promiješajte i pirjate dalje.

Nakon 1-2 minute ulijte mješavinu umaka od kamenica, ljutih papričica i sojinog umaka. Vratite piletinu, izmiješajte sastojke i maknite s vatre.  Jelo rasporedite na tanjure, po želji posipajte sjeckanim vlascem i poslužimo.

 

 

Zdravlje - ljekovito bilje

 

 Foto: 1. Pixabay

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/zdravljeizgljiva.hr/net.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

Ljekovito bilje

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 277 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com