Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
Usklađeno djelovanje kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
Vojna vježba Bandira '94 (26.7.1994.)

 

Bandira '94

 

U uspješno izvedenoj operaciji Maslenica Hrvatska vojska iskazala je niz kvaliteta, ali su uočeni i određeni nedostaci, te se pristupilo temeljitom preustroju oružanih snaga.

 

Posebna pozornost posvetila se obuci vojnika, časnika i dočasnika profesionalnih postrojbi.

...

Združena vojna vježba „Bandira 94“, izvedena 26. srpnja 1994. godine na otoku Viru, bila je pravi pokazatelj koliki je operativni napredak postignut.

 

Osnovni cilj vježbe bio je demonstrirati usklađenost djelovanja kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nositelj taktičke vježbe s bojnim gađanjem bila je 4. gardijska brigada, odnosno gardisti koji su kao prvi polaznici završili obuku u Obučnom središtu gardijskog desantnog pješaštva ''Damir Tomljanović Gavran“.

Sama vježba bila je iznimno zahtjevna.

Hrvatski vojnici pred državnim vrhom i vojno-diplomatskim korom pokazali su visoku učinkovitost u djelovanju protiv oklopnih i zračnih ciljeva, ali i spremnost za izvođenje najzahtjevnijih zadaća, primjerice pomorskog ili zračnog desanta. Nakon završetka vježbe predsjednik države Franjo Tuđman, uz prisutnost načelnika Glavnog stožera, generala Janka Bobetka i ministra obrane Gojka Šuška, izvršio je u Šepurinama smotru sudionika. Čestitao im je na kvalitetnoj izvedenoj vježbi i službeno otvorio Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva „Damir Tomljanović – Gavran“.

 

 

Informacije o uspješno izvedenoj vježbi Bandira '94 bile su dostupne i vojnim zapovjednicima neprijateljske strane, uz dozu skepse i cinizma plasirane su u javnost, ali ni ta saznanja nisu pomogla da pobunjeni Srbi ne dožive potpuni poraz u oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske.

 

Šulj

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 481 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com