Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima

IZMIJENJEN ZAKON O DRŽAVLJANSTVU

 
Zakon o državljanstvu

 

PRESS

 

 

Hrvatski sabor u petak je izmjenio Zakon o hrvatskom državljanstvu i olakšao uvjete potrebne za stjecanje hrvatskog državljanstva. 

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21 godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka, doznaje croexpress.eu.

...

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima 

'To ne bi bile samo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske', objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić. Hrvatskim državljaninom, naveo je, smatrat će se i osoba rođena od 8. siječnja 1977. do 8. listopada 1991., kojoj su trenutku rođenja oba roditelja imala hrvatsko državljanstvo, ali joj je u evidneciji o državljanstvu upisano drugo državljanstvo, pod uvjetom da u roku od dvije iduće godine podnese zahtjev za utvrđenje državljanstva.

Izmjene Zakona stupit će na snagu 1. siječnja iduće godine, a poslove vođenja evidencije o hrvatskom državljanstvu, umjesto ureda državne uprave, obavljat će županije, odnosno Grad Zagreb. 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. Ilustracija (croexpress.eu)

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina/croexpress.eu

 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 212 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com