Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"Morate nositi masku jer uvijek kada govorite, kapljice izlaze iz vaših usta"

Kineski znanstvenik objasnio u čemu griješe SAD i Europa

 
Korona virus

 

PRESS

 

 

Nenošenje maski kako biste se zaštitili od koronavirusa velika je greška, ocijenio je kineski znanstvenik George Gao, inače šef kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti kojega su mediji već prozvali veteranom u borbi protiv koronavirusa.

 

Bio je toliko zaposlen da mu je trebalo dva mjeseca da odgovori na pitanja časopisa Science.

...

Gao je kroz nekoliko dana odgovarao na pitanja  - putem poruka, govorne pošte i telefonskih razgovora.

Na pitanje što druge zemlje mogu naučiti o borbi protiv virusa COVID-19 od Kine, odgovara da je socijalna distanca ključna strategija u kontroli bilo koje zarazne bolesti, posebice ako je riječ o respiratornim infekcijama. Isprva su, rekao je, koristili "nefarmaceutsku" strategiju, jer nisu postojali određeni lijekovi niti cjepivo u borbi protiv ovog virusa.

Druga bitna stvar je izolacija svih mogućih slučajeva zaraze, a svi koji su s njima bila u bliskom kontaktu trebaju biti u karanteni.

- Mnogo smo vremena proveli pokušavajući doći do tih bliskih kontakata kako bismo osigurali da su u karanteni i izolirani.

Od mjera spominje još i obustavu javnih okupljanja te ograničavanje kretanja.

Karantena u Kini počela je 23. siječnja u Wuhanu i ta je mjera primijenjena i na druge gradove u regiji Hubei. Druge regije u Kini imale su manje restriktivne mjere. Na pitanje koliko je to sve bilo koordinirano te kako su uspijevali nadgledati situaciju, Gao odgovara da moraju postojati razumijevanje i konsenzus.

- Za to vam je potrebno snažno vodstvo, na lokalnoj i nacionalnoj razini. Supervizor i koordinator moraju blisko surađivati s javnošću. Supervizori moraju znati tko su bliski kontakti, tko je suspektan na zarazu koronavirusom. Supervizori moraju biti budni, oni su ključni, kazao je.

Odgovarajući na pitanje gdje najviše griješe druge zemlje, kaže da je po njegovu mišljenju najveća greška koju čine Amerikanci i Europljani - to što ne nose maske.

- Ovaj virus prenosi se kapljičnim putem i bliskim kontaktom. Kapljice igraju vrlo važnu ulogu - morate nositi masku jer uvijek kada govorite, kapljice izlaze iz vaših usta. Mnogi ljudi imaju asimptomatske i predsimptomatske infekcije. Ako nose maske za lice, to može spriječiti da kapljice koje nose virus zaraze druge, rekao je.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. Reuters

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 223 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com