Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

U Hrvatskoj se trenutačno vrše isključivo (i samo) testiranja funkcionalnosti 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz

HAKOM: Ne nasjedajte lažima, nema povezanosti 5G tehnologije i širenja virusa

 
5G mreža

 

PRESS

 

 

Ne postoji znanstveno i stručno utemeljena veza između 5G tehnologije i širenja koronavirusa, upozorili su u petak iz HAKOM-a, poručujući javnosti i da ne nasjeda na lažne vijesti i fotografije koje se oko toga objavljuju putem društvenih mreža i medija.

 

"U posljednje vrijeme svjedočimo širenju vijesti o 5G tehnologiji putem društvenih mreža i medija koje nisu ni znanstveno niti stručno utemeljene. Ne postoji znanstveno i stručno utemeljena veza 5G tehnologije, kao niti bilo koje od prethodnih generacija (2G, 3G i 4G), sa širenjem koronavirusa", ističu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

...

Naglašavaju i kako u današnje vrijeme, pogotovo sada u krizi zbog pandemije koronavirusa, elektroničke komunikacije,  naročito pokretne/mobilne, omogućavaju rad od kuće, online nastavu, kontakte s liječnicima, obitelji i prijateljima te koordinaciju hitnih službi, stožera civilne zaštite i ostalih koji se brinu o sigurnosti i zdravlju

I nakon nedavnog potresa u Zagrebu, za sve koji su morali privremeno ili trajno napustiti svoje domove, mobilne komunikacije bile su jedini način komunikacije. No, kako su mnogi objekti znatno oštećeni i zahtjevaju sanaciju, a zbog čega su sa njih morali biti uklonjeni i postavljeni antenski sustavi baznih postaja za mobilne mreže, kapaciteti mreža su smanjeni u pojedinim dijelovima grada.

Fotografije antenskih sustava baznih postaja iz centra Zagreba, koje ovih dana 'kruže' internetom, predstavljaju upravo te sustave koji su morali biti uklonjeni sa zgrada oštećenih potresom i primjer su lažnih vijesti povezanih s 5G tehnologijom, kažu iz HAKOM-a

 

 

U Hrvatskoj se 5G tek testira

U Hrvatskoj se trenutačno vrše isključivo (i samo) testiranja funkcionalnosti 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz, ističu iz HAKOM-a.

Za ta su testiranja sva tri mobilna operatora tražila privremene dozvole, koje im je HAKOM izdao, primjerice za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije na područjima Grada Zagreba, uključujući područje gradova Samobora i Svete Nedelje te Zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman, kao i gradova Osijeka, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Hvara, Novalje, Jastrebarskog, Raba i Bjelovara te otoka Krka.

"Prije početka rada bilo koje bazne postaje, operatori su dužni prijaviti sve tehničke parametre koji se provjeravaju i utvrđuje se radi li bazna postaja u skladu s propisima. HAKOM kao neovisni regulator uvijek provjerava usklađenost postavljenih baznih postaja s dopuštenim razinama elektromagnetskih polja (EMP) propisanim pravilnikom Ministarstva zdravstva. Ako u postupku provjere pojedine bazne postaje postoji sumnja da te razine nisu u skladu s dopuštenima, HAKOM za tu postaju provodi dodatna kontrolna mjerenja na terenu", iznose iz HAKOM-a.

Napominju da niti jedna bazna postaja ne smije raditi ako se time prekoračuju dozvoljene razine.

Mjerenja EMP-a obavljaju se i temeljem opravdanih zahtjeva građana, a svi rezultati mjerenja javno objavljeni u sklopu GIS portala na internetskim stranicama HAKOM-a.

O utjecaju 5G na zdravlje ljudi iznose i stajalište Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je objavila da se uz poštivanje postojećih međunarodnih preporuka za ograničenja razina elektromagnetskih polja ne predviđa utjecaj 5G na javno zdravlje.

"Propisane granične vrijednosti u RH strože su od međunarodnih te su za javna područja dodatno smanjena 2,5 puta ako je u pitanju jakost električnog polja, odnosno 6,25 puta ako se promatra gustoća snage", ističu iz HAKOM-a.

Poručuju također da će i dalje nastaviti dosljedno provoditi kontrolu uporabe radiofrekvencijskog spektra. 

"Dodjela radiofrekvencijskog spektra za 5G i komercijalno pružanje 5G usluga očekuje se tek u idućem razdoblju", zaključuje se u priopćenju HAKOM-a, iz kojeg najavljuju da će to pravovremeno komunicirati javnosti.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. EPA

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina/Hakom

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 265 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com