Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Najviše minski sumnjivih kilometara rasprostire se duž Ličko-senjske županije (92,66 km2)

Ove godine u Hrvatskoj planirano razminiranje 41 četvornog kilometra

 
razminiravanje

 

PRESS

 

 

Tijekom ove godine u planu je razminiranje površine od 41 četvornog kilometara za što je osigurano 396 milijuna kuna, izvijestio je u ponedjeljak potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sastanku udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i Novog sindikata.

 

Tvrtke za razminiranje su tijekom 2020. ukupno očistile više od 31 četvornog kilometra površine u vrijednosti od 348 milijuna kuna, s prosječnim dnevnim učinkom od 427 četvornih metara po pirotehničaru, izvijestio je Božinović sudionike sastanka.

...

Božinović je za kraj srpnja najavio početak razminiranja 17,1 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u projektu Karlovac Karst ukupne planirane vrijednosti 187 milijuna kuna. Nadodao je da je temeljem već sklopljenih sporazuma preostalo razminirati oko pet četvornih kilometara iz četiri ugovora financiranih iz općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) i sedam ugovora iz državnog proračuna.

''Prema perspektivi rada za 2022. godinu u planu je da razminirana površina, kao i osigurana financijska sredstva, budu najmanje na razini 2021. godine. To znači da se planira razminiranje na minimalno 40 četvornih kilometara i da se za navedene poslove osiguraju financijska sredstva u iznosu od barem 400 milijuna kuna iz državnog proračuna i OKFŠ-a'', kazao je Božinović dodajući da će se razminiranja financirati prvo iz državnog proračuna, a potom iz raspoloživih europskih fondova.

Božinović je izvijestio udruge poslodavaca u poslovima razminiranja i predstavnike Novog sindikata da je MUP ispoštovao sve obveze preuzete s posljednjeg zajedničkog sastanka. Posebno je istaknuo da su poslovi razminiranja financirani sredstvima za 2021. započeli tijekom prosinca 2020. zahvaljujući čemu nije bilo značajnijih zastoja u razminiranju krajem 2020. i tijekom 2021.

Predsjednik Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja Tomislav Krmek je istaknuo kako je zadovoljan do sada učinjenim i dogovorenim te je zatražio dodatne informacije o predstojećem potpisivanju ugovora, a na koje upite je dobio detaljne odgovore.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izvijestio je kako u odnosu na jedini preostali zaključak sindikata s ranijeg sastanka, a vezano uz osnivanje međuresornog povjerenstva za izmjenu Zakona o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja na poslovima razminiranja, još nisu izraditi prijedlog rješenja, a kad ga izrade uputit će ga nadležnim institucijama, priopćio je MUP.

Sastanak je nastavak aktivnih razgovora između predstavnika MUP-a i udruga poslodavaca s područja razminiranja i Novog sindikata iz rujna 2020. godine, a na temu stanja minski sumnjivog područja koje trenutno u Hrvatskoj iznosi 241,1 četvornih kilometara te rasprostire na osam županija, odnosno 45 gradova i općina. 

Najviše minski sumnjivih kilometara rasprostire se duž Ličko-senjske županije (92,66 km2), potom Sisačko-moslavačke (40,47 km2), Karlovačke (41,75 km2), Splitsko-dalmatinske (19,20 km2), Osječko-baranjske (17,10 km2), Šibensko-kninske (11,82 km2) i Požeško-slavonske (11,30 km2), dok najmanje minski sumnjivog područja ima na području Zadarske županije (6,89 km2). Upravo se tu županiju planira do kraja ove godine u cijelosti isključiti iz minski sumnjivih područja RH, stoji u priopćenju.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: Izvor

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 312 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com