Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"Milanoviću su MIG-ovi padali s neba kao kruške, a poznat je i njegov skok s Patrie"

Predsjednica: Jedina velika afera u Oružanim snagama jest afera s MIG-ovima

 
Kolinda Grabar Kitarović

 

PRESS

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Zadru je odgovorila na prozivke Davora Bernardića i Zorana Milanovića o odgovornosti za slučaj šverca oružja za kojeg se sumnjiče i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

"Gospodinu Davoru Bernardiću poručujem da prije svega nauči da ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, već Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti RH, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost." 

...

"U ovom trenutku traje kriminalna istraga. Ovo ne može biti montirani politički proces, kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zloporabilo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno o tome gdje su zaposleni ukoliko su bili u srodstvu s novinarima.

Ministar i ja do utorka očekujemo od načelnika glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti jer za to nam nije potrebno niti Vijeće za obranu, niti Vijeće za nacionalnu sigurnost", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

 

 

Predsjednica: Milanoviću su MIG-ovi padali s neba kao kruške

Kad je riječ o Zoranu Milanoviću, i njegovom radu u oružanim snagama i aferama, najpoznatiji je onaj njegov skok s Patrije. Srećom, očito je u životu naučio padati pa je to za njega dobro prošlo.

Međutim, jedina velika afera u Oružanim snagama jest afera s MIG-ovima koji su otišli na popravak u Ukrajinu. Radilo se s nestabilnom zemljom koja je tada praktički bila u ratnom stanju. Drugo, MIG-ovi su došli u dijelovima, a kad su sastavljeni utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao potrošeno je više od 170 milijuna kuna. S tim da nikada u vrijeme Zorana Milanovića nije provedena detaljna istraga, jer za ovakve propuste, da imate četiri zrakoplova koja uopće ne mogu dobiti dozvolu za letenje, treba malo veća istraga nego što je ona koja je obuhvatila dvojicu nižih činovnika koji su jedan drugom navodno dali 10.000 eura mita.

Ne znam zašto gospodin Milanović tada nije reagirao kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške. Zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova Vlada morala biti u žurbi oko nabave novih zrakoplova činjenica da su resursi MIG-ovima koje je on nabavio isticali i umjetno se produživali - pa danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo. Nikada nije provedena istraga koja bi otkrila počinitelje, a Milanović nikada nije imao hrabrosti započeti proces nabave novih zrakoplove."

 

 

"Nema ugroze nacionalne sigurnosti"

Na novinarsko pitanje bi li DORH zbog toga trebao istražiti Zorana Milanovića, kazala je:

"S DORH-om sam nekoliko puta razgovarala zbog afere s tim zrakoplovima koji su došli iz Ukrajine i nikada nisam dobila zadovoljavajuć odgovor. Kao što sam rekla, to je preogroman posao da bi bila odgovorna samo dvojica nižih činovnika."

Upitana ima li, osim zapovjedne, i političke odgovornosti u slučaju šverca oružja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, kazala je:

"Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti u ovom slučaju jer je riječ o vojnicima. Dakle, ne možemo im montirati politički proces. Može biti zapovjedna i kriminalna odgovornost i onda pojedinci za to odgovorni idu pred Vojni sud koji određuje sankcije. Kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika kojeg smo postavili ministar i ja, temeljem činjenica mi odlučujemo o tome i onda se ili razrješuje ili stavlja na raspolaganje negdje drugdje. Ali uvjeravam vas da će ovo biti istraženo do kraja. Drugo, nema ugroze nacionalne sigurnosti. Treće, nemojte zbog ovog jednog slučaja i nekoliko pojedinaca bacati ljagu na Oružane snage."

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. N1

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: N1

 

 

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 171 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com