Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Mala Gospa, iako nije zapovjedni blagdan, vrlo je omiljen u narodu. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta

 
Mala Gospa
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Danas je blagdan Male Gospe.

 

Mala Gospa je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Svake godine u katoličkoj Crkvi slavi se 8. rujna.

 ...

Nema točnih podataka od kada se slavi rođendan BD Marije. Smatra se da ovaj blagdan počinju slaviti kršćani u Jeruzalemu u V. stoljeću, dakle kada je već kršćanstvo državna religija u tadašnjem Carstvu.

Naime, u mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena je crkva u čast sv. Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu nastao je blagdan u čast Male Gospe: najprije u V. st. na kršćanskom Istoku, a od VII. st. i na Zapadu.

Papa Sergije I. (687-701) proglasio ga je kao jedan od četiri Marijanska blagdana koji su se slavili u Rimu, a od IX. stoljeća blagdan je prihvaćen u svim kršćanskim zemljama.

Za kršćane je svojstveno da blagdane svetaca slave na njihov “rođendan za nebo”, to jest na dan njihove smrti. Međutim, u tri slučaja kao blagdan se slavi rođenje: Isusovo rođenje na Božić, rođenje sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu, 08. rujna. To je zbog posebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Marijino rođenje je naviješteno već u Starom Zavjetu. Ona je zapisana već na prvim stranicama Biblije. Nakon grijeha Adama i Eve, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja te govori zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15).

Drugi Vatikanski sabor naučava da je Marija proročki označena kao ona koja će pobijediti zmiju. Mariju naviješta i prorok Izaija kad govori o znaku Emanuela:”Evo začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel” (Iz 7,14).

Sveta Ana je Mariju rodila oko 17. godine prije Krista. Očuvana je od svake mrlje istočnog grijeha od trenutka svoga bezgrješnog začeća. Mala Gospa se slavi u mnogim krajevima naše Domovine i po svijetu, posvećene su joj mnoge crkve, kapelice i gradovi.

Mala Gospa, iako nije zapovjedni blagdan, vrlo je omiljen u narodu. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem odu na svetu misu. Kod nas mnoge župe i mjesta imaju za zaštitnicu Malu Gospu. Samo u Hrvatskoj imaju 44 župe kojima je patron.

Od mjesta, tu su Čakovec, Solin, Voćin, Lopar, Bitelić, Grabovac, Baderna kod Poreča itd. Na Malu Gospu svoj dan ima i Varaždinska županija.


Mala Gospa u Solinu 2021.

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna svečano će biti proslavljen u solinskom Gospinu prasvetištu. Središnje euharistijsko slavlje u 10 sati u crkvi Svete Obitelji u Solinu predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Za vrijeme mise pjeva mješoviti zbor Kraljica Jelena.Euharistijsko slavlje uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati predvodi don Ivan Oldrljin. Svečanu misu u 18 sati predvodi mons. Ranko Vidović, hvarski biskup. Mogućnost za ispovijed bit će od 6 do 12 sati te popodne od 15.30 do 20 sati.

Blagdanu Male Gospe, kada se ujedno obilježava i Dan grada Solina, prethodi devetodnevna priprava od 30. kolovoza do 7. rujna. Mise su u 7 i 18 sati.

 

U svetištu Gospe od Otoka će se 12. rujna svečanim svetim misama obilježiti i Ime Marijino – Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Mise toga dana su u 8, 10 i 18 sati. Na večernjem misnom slavlju hodočastit će vjernici grada Splita.

 

Mala Gospa u Dobranjama – Bijeli Vir

U srijedu 8. rujna ispred crkve Male Gospe u Dobranjama svete mise u 10 i 19 sati predslavit će župnik, prečasni don Stipe Jerković. U Bijelom Viru u crkvi Gospe Lurdske misa je u 9 sati.Slavlju prethodi trodnevnica od nedjelje od 5. rujna. Krunica je u 18. 30 sati, potom sveta misa.

Vanjska proslava blagdana je u nedjelju 12. rujna. Misu u 10.30 predslavit će dr. sc. don Boris Vidović.

 

Proslava blagdana Male Gospe u Župi Otrić Struge

Župa Otrić Struge blagdan Rođenja BDM u srijedu 8. rujna proslavlja misnim slavljima u crkvama posvećenim Maloj Gospi – u Pozloj Gori u 9 a u Kobiljači u 11 sati. Mise, kao i u Struzima u crkvi sv. Mihovila u nedjelju 12. rujna predslavit će novi župnik don Stanko Kačunić u 10.30 sati.

 

Vepric

Na uočnicu blagdana Male Gospe u utorak, 7. rujna brojni će vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric na misno slavlje u 17.30 sati koje će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.

Misi će prethoditi križni put u 15.30 i molitva krunice u 16.30 sati. Toga su dana u svetištu mise još u 7, 9 i 11 sati i prigoda za sakrament pomirenja.

Na sam blagdan Male Gospe, u srijedu 8. rujna, jutarnje mise su u 7, 9 i 11 sati, a popodnevno je svečano bogoslužje u 18 sati. Misi prethodi molitva krunice.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Dalmacija danas

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 345 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com