Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Damir Habijan podsjetio je na 175 poginulih i nestalih branitelja varaždinskog kraja istaknuvši kako žrtva poginulih nema cijenu te kako je nikada ne smijemo zaboraviti

 
Varaždin
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop sudjelovao je u subotu 25. rujna 2021. u Varaždinu na obilježavanju 30. obljetnice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

 

Uz državnog tajnika Jakopa, svečanosti su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Damir Habijan, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, obitelji poginulih branitelja i brojni drugi.

...

Središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu gdje su najviša državna izaslanstva, predstavnici Grada i Varaždinske županije i obitelji poginulih položila vijence i odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Pripadnicima ratnih postrojbi te brojnim okupljenim Varaždincima čestitke je u ime predsjednika Vlade i ministra obrane uputio državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop podsjetivši na povijesne dane kada je oslobođenjem varaždinskih vojarni zaplijenjena golema količina naoružanja. “Budimo ponosni na te dane u kojima smo stvarali povijest. U potpunosti smo povijesnu zadaću pomažući osvojenim naoružanjem sve krajeve ranjene hrvatske države”, rekao je Jakop dodavši kako su postrojbe iz ovog kraja sudjelovale u obrani i oslobađanju na svim hrvatskim ratištima. “Naša trajna zadaća je ne zaboraviti početke i nastaviti izgrađivati Hrvatsku i ovaj prelijepi kraj. Vjerujem u našega čovjeka. Onoga koji je znao osloboditi svoj Varaždin koji se znao suočiti sa zlom diljem napadnute Hrvatske. Onoga koji je znao razviti hrvatski barjak u Kninu”, zaključio je Jakop.

Čestitajući 30. obljetnicu izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Damir Habijan podsjetio je na 175 poginulih i nestalih branitelja varaždinskog kraja istaknuvši kako žrtva poginulih nema cijenu te kako je nikada ne smijemo zaboraviti.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije održan je mimohod vojnih i policijskih postrojbi varaždinskog kraja koje su sudjelovale u Domovinskom ratu te izložba naoružanja i vojne tehnike Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca. Otkriven je spomenik 37-orici poginulih, među kojima je i pet nestalih policajaca varaždinske PU. Održan je i znanstveno-stručni skup pod nazivom “30. obljetnica oslobođenja Varaždina – ukupni značaj za domovinski rat” te druge kulturne i sportske aktivnosti u organizaciji Udruge veterana 7. gardijske brigade, Udruge pripadnika 104. brigade i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Na današnji dan prije 30 godina dogodila se velika pobjeda i prekretnica u Domovinskom ratu. U Varaždinu je bio smješten 32. korpus JNA koji je raspolagao velikim količinama ratne tehnike, streljiva i goriva, a ovdje je bila smještena i jedna od najelitnijih oklopno-mehaniziranih postrojbi bivše vojske. U vojarnama se nalazilo i oteto oružje hrvatske Teritorijalne obrane. Zauzimanjem vojnog skladišta na Banjščini, vojarne „Jelkovečke žrtve“, te naposlijetku i zapovjedništva varaždinskog garnizona 22. rujna 1991., vojnici JNA predali su se i napustili Varaždin, a Hrvatska vojska došla je u posjed sedam puta više oružja nego što ga je dotad imala.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 186 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com