Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Ovo mjesto duboko je ukorijenjeno u hrvatski domoljubni duh"

 
31. obljetnica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na Plitvicama je odana počast redarstveniku, prvom hrvatskom branitelju poginulom u Domovinskom ratu Josipu Joviću i obilježena 31.godišnjica akcije Plitvice na kojoj su bili predsjednik Zoran Milanović i izaslanik premijera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

Vijence kod Spomen obilježja Josipu Joviću, osim vrhovnog zapovjednika i predsjednika RH Milanovića i potpredsjednika Vlade Božinovića, položili su u ime Hrvatskog sabora zastupnik Luka Brčić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, obitelji poginuloga Josipa Jovića, izaslanici braniteljskih udruga te dva župana, ličko-senjski Ernest Petry i splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

...

U izaslanstvu predsjednika Milanovića bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika HKoV-a Tihomir Kundid, zapovjednik akcije Plitvice Marko Lukić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 


Božinović: Malo je zemalja u svijetu u kojima je u tako teškim uvijetima iz policije stasala vojska

Potpredsjednik vlade Davor Božinović je u izjavi novinarima izrazio zahvalnost i poštovanje braniteljima za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu.

Poručio je da su Plitvice mitsko mjesto na koje se uvijek moramo vraćati i odati počast jer, kako je istaknuo, malo je zemalja u svijetu u kojima je u tako teškim uvijetima iz policije stasala vojska, a upravo ovdje je ishodište toga.

- Ovo mjesto duboko je ukorijenjeno u hrvatski domoljubni duh. Ljudi znaju da se ovdje stvarala država i da je ovdje država po prvi puta organizirano nastupila sa svim svojim institucijama, koje su prije svega tu da zaštite živote ljudi, rekao je Božinović.

- Josip je bio moj cimer, bili smo nerazdvojni prijatelji, prisjetio se Predrag Petrić, suborac Josipa Jovića.

Ministar obrane Mario Banožić: Branitelji, hvala vam za slobodu!

“Danas se prisjećamo Krvavog Uskrsa i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Bili su to prekretnički trenutci za hrabre i odvažne, vremena u kojima nije bilo prostora za kalkuliranje.

Josip je svojom borbom i svojom žrtvom pokazao kako se voli i kako se brani svaka stopa tek stasale hrvatske države.

Ponosni smo na Josipa Jovića, na sve branitelje, hrvatske redarstvenike i hrvatske vojnike, koji su pokazali kako se bori za slobodu Hrvatske i svakog njezinog čovjeka, bez obzira na težinu izazova i unatoč žrtvama.

Branitelji, hvala vam za slobodu!

Pokazali ste nam put kojim treba kročiti, put slobode, pobjede, domoljublja uspravne i vječne domovine Hrvatske.”


U spomen na Josipa Jović održan je 12. ultramaraton od Karlovca do Plitvica na kojem je sudjelovalo 55 ultramaratonaca.

...

Krajem ožujka 1991. nekoliko stotina pripadnika specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, Antiterorističke jedinice Lučko i jedinice za posebne namjene Kumrovec krenulo je noć uoči Uskrsa prema Plitvičkim jezerima. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka na glavnom pravcu kretanja, zapriječenog balvanima, kolonu vozila s hrvatskim specijalcima napali su teroristi samoproglašene tzv. SAO Krajine iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko plitvičkih hotela i pratećih objekata.

Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume. U autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, srećom, neizvučenog osigurača i nije eksplodirala.

Pripadnici hrvatske policije ubrzano su izašli iz vozila, rasporedili se uz cestu i u šumi, uzvratili vatru u smjeru iz kojeg je na njih pucano te napredovali po dubokom snijegu i magli.

Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se.

Prema policijskim izvješćima, nakon uspješno provedene akcije Plitvice uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune.

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostala je zapamćena po prvom poginulom hrvatskom redarstveniku, pripadniku Jedinice za posebne namjene Rakitje Josipu Joviću, a sedam pripadnika Specijalne policije je ranjeno.

Prema riječima suboraca, Jović je bio u vrhu napadu prema zgradi pošte, a iako je nosio pancirni prsluk netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela.

Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života, no preminuo je na putu do bolnice.

Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT/MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 165 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com