Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama s radom će započeti 21. lipnja

 
Protupožarne snage
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj sudjelovao je u utorak, 8. lipnja 2021. godine na konferenciji za medije o spremnosti sustava za požarnu sezonu 2021. koja je održana u Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu.

 

Uz generala Turkalja, na konferenciji su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut, pomoćnik načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje Predrag Brkopac, direktor sektora za šumarstvo Krešimir Žagar i Lovro Kalin iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze.

...

Tom prigodom, general Turkalj istaknuo je da će Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska i ove godine aktivno sudjelovati u protupožarnoj sezoni. Naglasio je kako će vatrogascima iz zraka potporu pružati zračne protupožarne snage, šest Canadaira CL-415 i šest Air Tractora AT-802, kao i jedan helikopter Mi-8 MTV-1. “U slučaju potrebe angažirat će se i Hrvatska ratna mornarica sa po jednim desantnim brodom minopolagačem i desantnim jurišnim brodom te dvije gumene brodice. U zadacima izviđanja i dalje će na raspolaganju biti sustav besposadnih letjelica – izvidnički tim za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta”, rekao je general Turkalj te dodao kako će na raspolaganju tijekom PP sezone biti i 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga koji će biti spremni za brze intervencije.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković predstavio je sve sastavnice ovogodišnje protupožarne sezone te novosti u sustavu vatrogastva poručivši kako su sve snage spremne za protupožarnu sezonu koja službeno počinje 21. lipnja, a od operativnih snaga tijekom sezone na raspolaganju će biti 76 postrojbi s 2 641 profesionalnim vatrogascem.
“Tijekom ovogodišnje PP sezone 101 vatrogasac s 13 vozila iz kontinentalne Hrvatske bit će raspoređen na rizičnim područjima, a raspoređivanje počinje 24. lipnja. Na raspolaganju će biti 1120 profesionalnih vatrogasaca u Javnim vatrogasnim postrojbama u priobalnim županijama, kao i 5000 dobrovoljnih vatrogasaca. Također, rasporedit će se i do 1000 sezonskih vatrogasaca”, pojasnio je Tucaković.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut istaknuo je kako će od 1. lipnja do 30. rujna iz sustava Ministarstva unutarnjih poslova biti na raspolaganju i jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda Lovro Kalin istaknuo je kako će vremenske prilike tijekom protupožarne sezone biti nepovoljne, s malo padalina na obali, posebice u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Po broju požara u okviru 11-godišnjeg prosjeka istaknuta su i najugroženija područja, među kojima je na začelju Splitsko-dalmatinska županija, zatim Zadarska, Šibensko-kninska, Ličko-senjska i Istarska županija.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 232 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com