Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Niti jedna prepreka nije dovoljno velika, niti jedno sunce dovoljno jako, niti jedan teren toliko zahtjevan, kojeg hrvatski vojnik ne može savladati"

 
Prvi za Hrvatsku
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju u petak, 18. lipnja 2021. održana je svečana ceremonija proglašenja pobjednika apsolutne kategorije natjecanja za najspremnijeg pripadnika “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2021.”

 

U međunarodnoj i jakoj konkurenciji pripadnika Oružanih snaga RH, MUP-a te oružanih snaga saveznika i partnera pobjedu je odnio satnik Ivan Gerenčir, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske koji je pod punom vojničkom opremom i naoružanjem najbrže i najbolje savladao stazu dugačku 30 kilometara te dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih na 12 radnih točaka.

...

Drugo mjesto osvojio je skupnik Nikola Knežević, a treće Ante Kalajica, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga. Naime, ovogodišnje natjecanje provodi se u čast 30. godišnjice ustrojavanja Hrvatske vojske u duljini od 30 kilometara i uz moto „30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske“.

Uz organizatore natjecanja iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske, voditelje timova i druge sudionike, najbolje natjecatelje su na cilju dočekali izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, zapovjednik natjecanja brigadni general Željko Ljubas, zapovjednici ustrojbenih cjelina HV-a i MUP-a, predstavnici MUP-a, vojnodiplomatskog zbora i drugi.

Nakon što je uručio pobjednički pehar, ministar obrane Mario Banožić čestitao je pobjedniku satniku Gerenčiru na osvojenom prvom mjestu ovog zahtjevnog natjecanja.

„Čestitam na osvojenom natjecanju i na učinjenom naporu da bi došao prvi na cilj, uspješno savladavši sve prepreke na 30 kilometara dugoj stazi. Isto tako, čestitam i drugo i treće plasiranima kao i svim ostalim sudionicima koji su došli do cilja i pokazali da niti jedna prepreka nije dovoljno velika, niti jedno sunce dovoljno jako, niti jedan teren toliko zahtjevan, kojeg hrvatski vojnik ne može savladati“, istaknuo je ministar Banožić.

Osvrnuvši se na zahtjevnost natjecanja, ministar je rekao da se danas na cilju dočekuju hrvatske vojnikinje i vojnici, kao i pripadnici vojski prijateljskih i savezničkih zemalja koji su sudjelovali na ovom natjecanju na kojem se prije svega ocjenjuje psihofizička sprema.

„Biti danas na ovom natjecanju je uistinu čast i u ovako zahtjevnim uvjetima je prije svega dokaz na koji način se radi u Hrvatskoj vojsci, na koji način se ljudi trude stvoriti spremnog hrvatskog vojnika, na čast i slavu onih koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske vojske“, naglasio je Banožić.

 

 

Načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj u ovoj prigodi poručio je kako se od hrvatskih vojnika u ova zahtjevna i izazovna vremena očekuje izuzetna psihofizička sposobnost te kako su ovim natjecanjem, pripadnici HV-a još jednom dokazali visoku razinu profesionalizma i spremnosti.

„Život modernog vojnika zahtjevan je i podrazumijeva brojne izazove. Ovakva natjecanja zapravo na neki način promoviraju vojnički način i stil života, ali govore i o tome kako je cilj cijelog sustava promovirati upravo ovakav način života, potrebno je vježbati i razvijati praktične vještine, ne samo fizičke“, poručuje admiral Hranj.

Pobjednik natjecanja satnik Gerenčir kazao je kako se pripremao za ovo natjecanje te kako mu je drago što uspjeh nije izostao: “Bilo je zahtjevno i izazovno, ali sada se osjećam zadovoljno. Utrka je bila zahtjevna, najizazovnija je bila prva orijentacija, imao sam najviše koncentracije pa sam ju prvi prešao što je rezultiralo ovakvim završetkom natjecanja“.

U toj prigodi, prvi dočasnik Oružanih snaga RH, časnički namjesnik Dražen Klanjec rekao je kako ovo natjecanje ima veliku važnost za HV jer se njime odaje počast bojniku Davoru Joviću, a pokazuje se i motiviranost i uvježbanost u temeljnim vojnim vještinama.

Na kraju, časnički namjesnik Zdenko Karasek, voditelj ovogodišnjeg natjecanja čestitao je svim sudionicima i kazao kako je na stazi bilo deset radnih točaka na kojima su pripadnici HV-a morali pokazati cijeli spektar svojih znanja i vještina.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 73 natjecatelja (51 iz Hrvatske vojske, 10 iz Ministarstva unutarnjih poslova RH te 12 iz oružanih snaga država saveznika i partnera (Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske Republike, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske).

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 674 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com