Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Naša dužnost i obveza prema hrvatskom narodu je razvoj Hrvatske vojske"

 
Svečana promocija HVU-a
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu, u petak 25. lipnja 2021. održana je svečana promocija 134 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta čime je obilježen kraj akademske godine 2020./2021.

 

Polaznicima su uručene diplome te simboli završetka izobrazbe, a onim najboljima nagrade i pohvale.

...

Uz polaznike vojnih škola, njihove obitelji i djelatnike Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, msgr. Jure Bogdan, dužnosnici, generali, admirali, vojni izaslanici i predstavnici sveučilišne zajednice.

Čestitajući polaznicima svih razina vojnih škola, kao i polaznicima iz partnerskih i savezničkih zemalja na uspješno završenoj izobrazbi, ministar Banožić rekao je kako je izgradnja savezništva i partnerstva s pripadnicima vojski drugih zemalja prilika za produbljivanje međunarodnih odnosa. Ministar Banožić istaknuo je kako je, pored hrabrosti i odlučnosti hrvatskog vojnika, za stvaranje dobro obučene i ustrojene vojne sile značajno doprinio i sustav obrazovanja dočasnika i časnika.

“U okviru novih sigurnosnih izazova potrebno je unaprjeđivati sustav obrazovanja koji neće biti samo u korak s vremenom, već korak ispred. Obučenost i izobrazba našeg djelatnog sastava, kao i pripadnika ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti temelj su i jamac sigurnosti naše domovine“, rekao je ministar obrane. Također je podsjetio i na Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koji će jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti.

„Veseli me činjenica kako Hrvatska vojska ulaže značajne napore kako bi sustav vojnog obrazovanja podigla na višu razinu. Drago mi je da smo postavili dobar temelj. Naime, upravo ova Vlada predložila je Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, a Hrvatski sabor ga je izglasao. Ovim Zakonom postavljamo temelje iznimno važnog obrazovnog segmenta koji će jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti“, istaknuo je ministar obrane.

„Naša dužnost i obveza prema hrvatskom narodu je razvoj Hrvatske vojske, a osnova razvoja je upravo znanje“, rekao je ministar Banožić te polaznicima poručio da nastave profesionalno izvršavati zadaće te da novostečena znanja primjenjuju u radu svojih postrojbi.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Milanović polaznicima je čestitao uspješan završetak izobrazbe te im poručio: „Usavršavajte se, radite na sebi i idite stalno naprijed. U svom radu vodite se zvjezdanim nebom iznad sebe i moralnim zakonom u sebi“.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur polaznicima vojnih škola rekao je neka budu ponosni na trud koji su uložili u svoje znanje.

“Vi ste budućnost Hrvatske vojske. Morate biti najbolji u miru”, rekao je Deur.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Hranj istaknuo je kako je temelj razvoja hrvatskog vojnika njegovo cjeloživotno obrazovanje.

„U Oružanim snagama posebnu pažnju posvećujemo obrazovanju jer nam ono omogućava da ono što radimo, radimo bolje i promovira kulturu težnje k izvrsnosti. Želim vam puno uspjeha u vojnim karijerama, budite posvećeni poslu, ciljajte visoko i težite biti najbolji“, poručio je admiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen svim je polaznicima čestitao uspješan završetak školovanja, a posebno onim nagrađenima.

“Znanje, vještine i sposobnosti koje ste stekli tijekom školovanja iskoristite na najbolji mogući način”, poručio im je general Pađen.

Časnica Hrvatske vojske poručnica Dijana Sedinić, polaznica Temeljne časničke izobrazbe posebno se zahvalila svim profesorima, zapovjednicima i mentorima koji su im prenijeli znanje i iskustvo.

„Vodili su nas svojim primjerom i dali su nam sve ono što je potrebno kako bismo postali pravi časnici kakve treba Hrvatska vojska. Nadam se da ću se dalje razvijati i usavršavati, a moje ambicije idu prema međunarodnoj suradnji“, rekla je poručnica Sedinić.

Temeljnu časničku izobrazbu završila je i poručnica Martina Marosavljević koja će službu nastaviti u rodu nuklearno biološko kemijske obrane.

„Kada pogledam unazad, više mi ništa ne izgleda teško, no do ovog dana se nije činilo tako. Osjećam veliki ponos, uložila sam puno truda“, rekla je poručnica Marosavljević.

Stožerni narednik Mladen Stanković u Hrvatskoj vojsci već je 30 godina i proglašen je najboljim polaznikom Visoke dočasničke izobrazbe.

„To mi je iznimna čast i zadovoljstvo. Ne bih mogao biti najbolji polaznik da cijela skupina nije bila homogena. Želim se zahvaliti stranim polaznicima iz prijateljskih i partnerskih zemalja na njihovom trudu. Pomagali su nam svojim iskustvom te tako obogaćivali naše znanje koje ćemo primjenjivati u radu “, naveo je stožerni narednik Stanković.

Izobrazbu je u ovoj akademskoj godini završilo 134 polaznika od kojih je 111 polaznika iz Hrvatske vojske, po jedan polaznik iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice te 20 stranih polaznika.

Časničku izobrazbu završilo je 17 polaznika 23. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, 38 polaznika 29. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, 60 polaznika 20. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe, jedan polaznik 24. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-vojni pilot te tri polaznika 14. naraštaja kadeta Aeronautika – vojni piloti.

Dočasničku izobrazbu završilo je 15 polaznika 19. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe.

U prigodnom programu na svečanoj promociji sudjelovala je Klapa „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice i Orkestar Hrvatske vojske.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 182 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com