Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Ovu obuku mogu završiti samo oni fizički najspremniji i mentalno potpuno stabilni"

 
Commando
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Izrekom commando molitve u vojarni “Josip Jović” na Udbini je u srijedu, 28. srpnja 2021. godine obilježen završetak obuke 19. naraštaja polaznika Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

 

Svečanoj prisegi i dodjeli diploma novim commandosima nazočio je ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, predstavnici braniteljskih udruga te pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

...

Priznavši kako mu sama nazočnost na završnoj svečanosti povodom završetka commando obuke predstavlja veliku čast, ministar obrane čestitao je novim commandosima na početku jedne nove, ali izrazito odgovorne etape vojničkog života.

“Vi ste večeras postali dio elitnih snaga Hrvatske vojske. U očima naših građana, onoga trenutka kada ste se odlučili biti hrvatski vojnik, vi ste postali elitni dio hrvatskog društva. Vi ste elitni dio hrvatskoga društva i svakim vašim naporom i svaki dan, osobito danas kao pripadnicima specijalnih snaga ljudi vjeruju, vjeruju zbog vas u sigurnost naše Domovine”, rekao je ministar obrane i dodao kako svaka vojnikinja i vojnik iz svoje perspektive mora razmišljati o tome da ta sigurnost svakim danom sve više raste.

 

 

“To se odnosi i na mene osobno, svaki dan moram dobro promisliti i preispitati svoje odluke, a isto se odnosi i na sve zapovjednike grana i postrojbi. Svojim ponašanjem moramo biti primjer društvu i biti oni u koje će građani vjerovati”, nastavio je ministar Banožić i dodao kako je upravo u rukama commandosa doprinos snažnijoj obrani Domovine te daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske.

“Svaki dan promatrajući hrvatsku zastavu, odoru i oznaku na njoj, a s velikim poštovanjem prema hrvatskim braniteljima, ustrajno ćemo razvijati Hrvatsku vojsku i njezine sposobnosti, čuvati njezin dignitet i sve ono što smo postigli od devedesetih godina do danas”, zaključuje ministar.

 

 

Načelnik Glavnog stožera priznao je kako je izuzetno ponosan na nove commandose naglasivši kako je iza njih izrazito zahtjevna obuka: “Ovu obuku mogu završiti samo oni fizički najspremniji i mentalno potpuno stabilni. Svaki od njih ima svoje osobne motive, svi oni žele sudjelovati u obrani Domovine i žele joj služiti, a oni će joj služiti kroz najzahtjevnije oblike i načine”.

Istaknuvši kako su novi commandosi bili detaljno praćeni tijekom cijele obuke, general Turalija kazao je kako su ovi commandosi najbolji od najboljih te kako je upravo ovaj naraštaj, jedan od najboljih i najuspješnijih.

“Oni su natprosječni što su i pokazali tijekom ovih mjeseci, oni moraju ići do maksimuma. Stalna transformacija vojnih sustava kao i promjenjivost i inovativnost vođenja sukoba iziskuje posebne sposobnosti pripadnika specijalnih snaga. Zato trebamo one najjače, vrhunski obučene pojedince koji nisu samo profesionalci za provedbu najtežih operacija”, rekao je general Turalija i na kraju poručio: “Biti specijalac zahtjeva i visoke ljudske i iznad svega moralne osobine, primjereno ponašanje, odgovornost prema svojoj obitelji i postrojbi i cijeloj zajednici”.

Naime, prva Temeljna obuka za specijalna djelovanja provedena je 1994. godine. Kako je dio pripadnika specijalnih postrojbi vojnička znanja stekao u zapadnim vojskama, u “commando” obuci korištene su obučne metode tih vojski koje su zatim nadopunjavane vlastitim metodama usvojenim tijekom Domovinskog rata.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 166 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com