Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"U tim danima jedan od simbola hrvatske države bile su upravo policijske postaje, pa su zato i toliko smetale"

 
Glina
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Napad pobunjenih Srba na policijsku postaju u Glini, prije 30 godina, 26. lipnja 1991., dan nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, bio je prvi oružani napad na institucije suverene hrvatske države, a policajci su bili prvi heroji obrane od agresora, rekao je u Glini ministar Božinović.

 

Jubilarna 30. obljetnica tog, za noviju hrvatsku povijest važnog događaja obrane od srpskog agresora, obilježena je u subotu u Glini, u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

...

Odana je i počast  jednom od heroja iz policijskih redova, Tomislavu Romu, koji je kao pričuvni policajac prilikom napada teško ranjen i ubrzo je umro, rečeno je na svečanosti obilježavanja. To je bila prva policijska žrtva na području Banovine, te prva žrtva nakon proglašenja hrvatske suverenosti.

Njegovih 14 kolega tada je na prevaru zarobljeno i odvedeno u zloglasni kninski logor. Samo nešto kasnije u Glinu je ušla Antiteroristička jedinica Lučko, s pripadnicima PU sisačko-moslavačke i ZNG-a, koja je oslobodila policijsku postaju i uži dio Gline.

- U tim danima jedan od simbola hrvatske države bile su upravo policijske postaje, pa su zato i toliko smetale. Otud ta silina udara na policiju, ali i silina otpora agresoru, koja se stvarala u policijskom sustavu. Od prvih policijskih postrojbi su stvorene visoko motivirane i osposobljene postrojbe, koje su se ravnopravno suprotstavljale vojnoj sili. Svaki spomen snaga MUP-a, specijalaca iz Lučkog, od tih prvih dana pa do kraja rata unosio je nemir I strah, nerijetko i paniku u agresorske redove. Njihova je velika zasluga što početkom rata, 1991. godine Hrvatska nije bila pobijeđena. Njihova uloga je nezamjenjiva i predstavlja jedan od potpornih stupova na kojima se stvarala hrvatska vojska i obranila hrvatska država - rekao je Božinović.

Potpredsjednik Vlade Božinović naglasio je kako je ova Vlada posvećena sjećanju na žrtvu prvih hrvatskih redarstvenika i svih hrvatskih branitelja.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak kratko je podsjetio na ukupni doprinos Sisačko-moslavačke županije Domovinskom ratu, a novi glinski gradonačelnik Ivan Janković, čiji je otac među zarobljenim policajcima završio u zatvoru u Kninu, spomenuo je kako se nakon Domovinskog rata Glina ponovo obnavlja i u nju vraća život. 

Počast Tomislavu Romu i drugim poginulim hrvatskim braniteljima, te civilnim žrtvama rata brojna su izaslanstva odala polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik "Suza" u središtu Gline.

Nakon obitelji Tomislava Roma, zajednički su vijenac položili Davor Božinović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, izaslanik ministra obrane general pukovnik Drago Matanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, general Mladen Markač, i drugi.

Vijence su također položili župan Ivan Celjak, gradonačelnik Ivan Janković, te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata. 

Zajedničku molitvu za poginule predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Vijenci su također položeni i svijeće zapaljene na grob Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu. Uz druge manifestacije, održan je i tradicionalni mali maraton od Viduševca do Gline. 

Napad na Glinu u zoru 26. lipnja 1991.

Napad srpskih paravojnih postrojba uz pomoć JNA,  na policijsku postaju u Glini je uslijedio 26. lipnja 1991., dan poslije nakon što je Hrvatski sabor donio ustavnu odluku o uspostavljanju suverene i nezavisne Republike Hrvatske.

Napad na glinsku policijsku postaju osmislio je i sproveo Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan. Za napad je uspostavio bazu za uvježbavanje postrojbi za posebne namjene u Golubiću kod Knina. Napad na glinsku postaju bio je dijelom operacije Žalac, uz pomoć jedinica JNA i ujedno prvi napad srpskih agresora u Domovinskom ratu na području Sisačko-moslavačke županije.

U pripremi za napad jedinice JNA razmjestile su se na kriznim područjima na strateškim pozicijama. U Glini je JNA zauzela pozicije s oklopnim vozilima i nadzirala policijsku postaju u gradu, u kojoj su bili hrvatski policajci.

Napad je uslijedio u 5 sati ujutro 26. lipnja 1991., kada su dobro naoružani srpski pobunjenici napali policijsku postaju u Glini. U napadu je sudjelovalo više stotina pobunjenika. Srpske paravojne postrojbe prvo su napale vanjske ophodnje MUP-a RH, a zatim i samu postaju. Grad Glina odjekivao je od rafalne paljbe i eksplozija. Uskoro se Glina našla u okruženju srpskih pobunjenika. MUP RH uspio je braniti policijsku postaju četiri sata.

U prvom valu napada srpski teroristi su ubili 20-godišnjeg hrvatskog pričuvnog policajca Tomislava Roma, a ranili desetak hrvatskih policajaca  i glinskih civila.

Nakon četiri sata hrvatski policajci su se  predali, zarobljeni su i odvedeni  u kninski zatvor gdje su mjesecima bili premlaćivani i zlostavljani. Hrvatski policajci bili su u zarobljeništvu sve do razmjene 14. kolovoza 1991.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 422 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com