Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Iznimno sam zadovoljan, čast mi je kao zapovjedniku ove satnije vidjeti da su sve vrhunski odradili"

 
Gašinci
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Na vojnom poligonu “Gašinci” kod Đakova, u utorak 27. travnja 2021. godine, održana je prezentacija drugog dijela vojne vježbe “Stabilnost 21/1” kojoj je nazočio ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

 

Također, događaju je nazočio i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, predstavnici Ureda predsjednika, ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH i drugi.

...

Vojna vježba “Stabilnost 21/1” dio je “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, niza vojnih vježbi povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske. Na njoj se ocjenjuje operativna sposobnost sastavnica OSRH za provedbu dodijeljenih misija i zadaća u području razmještaja. Zbog epidemioloških mjera, vježba se provodi na dvije lokacije. Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju od 19. do 23. travnja proveden je prvi dio vježbe. Drugi dio na “Gašincima” od 26. do 30. travnja fokusiran je na ocjenjivanje sastavnice Hrvatske kopnene vojske hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR u Republici Kosovo.

Sastavnicu, kao i cijeli kontingent, uglavnom čine pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Na različitim lokacijama ocjenjuju se i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu i drugih postrojbi.

Nakon što su uzvanici dobili osnovne informacije i iznesen im je uvodni brifing o vježbi, vojnici su na samom terenu prikazali neke od konkretnih vježbovnih aktivnosti poput reakcije na zasjedu i intervencije snaga brzog odgovora.

Ministar obrane Mario Banožić pohvalio je pripadnike Hrvatske vojske koji su sudjelovali u današnjoj aktivnosti istaknuvši kako je riječ o dijelu vježbe koja je započela prošlog tjedna, a koja se provodi zajedno s još nekoliko domaćih i međunarodnih vježbi pod zajedničkim nazivom “Hrvatski bedem 1991. – 2021.”.

“U okviru Hrvatskog bedema obilježavamo 30. obljetnicu Hrvatske vojske, ali isto tako, ocjenjujemo spremnost Hrvatske vojske za pojedine misije i zadaće. Danas smo vidjeli, kao što se i očekivalo da je spremnost pripadnika hrvatskog kontingenta za misiju KFOR na nivou i siguran sam da će naši pripadnici biti jako dobro pozicionirani među našim partnerima i saveznicima”, rekao je ministar. U tom smislu, osvrnuo se i na brojne međunarodne aktivnosti i vježbe u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske istaknuvši da je među saveznicima i partnerima hrvatski vojnik uvijek iznimno cijenjen. Ministar je posebno naglasio i opremljenost pripadnika Hrvatske vojske opremom hrvatskih proizvođača vojne opreme, čime Ministarstvo obrane izravno daje podršku i promovira hrvatsku vojnu industriju.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je, kako je danas provedeno ocjenjivanje 100 pripadnika hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO misiji KFOR. “Po prvi put od našeg sudjelovanja u operaciji KFOR Hrvatska šalje i jednu satniju koja će u misiji imati važnu ulogu i širok spektar zadaća. Sveukupni kontingent sa sadašnjih 40-ak pripadnika brojit će ukupno, u skladu s Odlukom Hrvatskog Sabora, do 150 pripadnika”, rekao je admiral te istaknuo “Možemo zaključiti da je vježba uspjela i da su pripadnici satnije spremni za svoju novu zadaću u misiji”.

 

 

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske istaknuvši važnost vojničkog poziva, jer bez Hrvatske vojske ne bi bilo ni hrvatske države.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Boris Šerić rekao je da je vježba “Stabilnost 21/1” jedna u nizu vježbi Hrvatske kopnene vojske, ujedno najavivši vježbu “Immediate response”, jednu od najsloženijih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., koja će biti kulminacija obučnih aktivnosti Hrvatske kopnene vojske u prvom polugodištu.

“Danas smo imali prigodu vidjeti samo jedan dio, jedan segment današnje obuke, odnosno formalnog ocjenjivanja kontingenta za sudjelovanje u misiji na Kosovu”, rekao je general Šerić te pojasnio da će pripadnici hrvatskog kontingenta u misiju KFOR biti upućeni u svibnju. “Upućivanje prethodnice planirano je oko 16. svibnja. Glavnina snaga uputila bi se u dva dijela. Bit će organiziran kontinuirani prijevoz, jedan dio će se prevesti brodovima dok će se ljudstvo prevoziti najvjerojatnije kopnenim putem”, rekao je.

Zapovjednik ocjenjivane satnije, natporučnik Marko Adžijević istaknuo je ovom prigodom: “Iznimno sam zadovoljan, čast mi je kao zapovjedniku ove satnije vidjeti da su sve vrhunski odradili. Pripadnici su imali priliku pokazati sve što su naučili u proteklom periodu obuke i iznimno sam zadovoljan. Sve je prošlo besprijekorno”.

Jedan od pripadnika kontingenta, razvodnik Loreto Flajc koji ima 15 godina iskustva u Hrvatskoj vojsci, a sudjelovanje u misiji KFOR bit će mu treći put da sudjeluje u nekoj od misija i operacija, rekao je: “Obuka je bila zanimljiva, dinamična i puna izazova. Ekipa je bila spoj mladosti i iskustva. Zadovoljni smo sa svime što smo prošli”. Pripadnica 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi te ujedno i pripadnica HRVCON-a vojnikinja Tatjana Šaronja rekla je da su pripreme dugo trajale te da je zadovoljna rezultatima.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 322 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com