Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Položeni vijenci na spomeniku “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” te spomeniku Mojsiju na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj

 
Operation Lightning of the Heavens
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Memorijalna hodnja IDF-a provodi se od 19.-22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske.

 

Polaganjem vijenaca na spomeniku “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” te spomeniku Mojsiju na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj u utorak, 20. srpnja 2021. pripadnici Izraelskih obrambenih snaga započeli su Memorijalnu hodnju “Operation Lightning of the Heavens” na području Republike Hrvatske.

...

Vijence su položili direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić s izaslanstvom Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta Izraelskih obrambenih snaga, general-bojnik Itai Veruv.

Sudionicima ove memorijalne hodnje, u kojoj uz pripadnike izraelskih obrambenih snaga sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga RH, Slovenske vojske te pripadnik Oružanih snaga Ujedinjene kraljevine, u ovoj se prigodi obratila Julija Barunčić Petikosić iz Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata koja je govorila o tijeku događja u Domovinskom ratu i podnesenoj žrtvi hrvatskih branitelja za samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

 

 

Memorijalna hodnja IDF-a provodi se od 19.-22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske, a započela je u ponedjeljak, 19. srpnja u Republici Sloveniji gdje je 100 pripadnika izraelskih zračno-desantnih i specijalnih snaga, pet pripadnika Hrvatske vojske, pet pripadnika OS Slovenije te jedan pripadnik OS Ujedinjene Kraljevine, izvelo združeni padobranski skok te tako obilježilo početak ove aktivnosti u spomen na Hannah Szenes, izraelsku pjesnikinju i nacionalnu junakinju.

Naime, sama aktivnost obuhvaća obilazak dijela povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes kao pripadnica savezničkih snaga u 2. svjetskom ratu, te hodnja ima povijesno-edukativnu dimenziju, kao i dimenziju jačanja suradnje oružanih snaga dviju država, a doprinosi sveukupnom jačanju prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael.

 

 

Bilateralni sastanak u sklopu memorijalne ekspedicije Izraelskih obrambenih snaga

 

 

U sklopu programa memorijalne ekspedicije Izraelskih obrambenih snaga “Lightning of the Heavens” na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu je u utorak, 20. srpnja 2021. održan bilateralni sastanak izaslanstava oružanih snaga Države Izrael i Republike Hrvatske na kojem se razgovaralo o nastavku bilateralne suradnje dviju zemalja.

Izraelsko izaslanstvo predvodio je zapovjednik vojnih učilišta i specijalnih snaga Izraelskih obrambenih snaga te zapovjednik ekspedicije general-bojnik Itai Veruv, a hrvatsko izaslanstvo direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general bojnik Ivica Olujić.

Na sastanku je izraelska strana imala priliku vidjeti prezentaciju o Zapovjedništvu specijalnih snaga, a jedna od tema bilateralnog susreta bila je i uspostavljanje suradnje na području vojnog obrazovanja.

Posebno je bilo riječi o uspostavi suradnje Centra za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” s Centrom za strateške studije “Begin-Sadat” (Begin-Sadat Center for Strategic Studies) i Institutom za nacionalne sigurnosne studije (Institute for National Security Studies).

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Vezani naslovi

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 211 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com