Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Postajete nasljednici najslavnijeg razdoblja hrvatske povijesti (...), postajete nasljednici hrvatskih branitelja"

 
Ročnici
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi danas, 14. svibnja 2021. godine održana je svečana prisega 30. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

 

Uz ročnike, njihove zapovjednike i instruktore, svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane RH i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadni general Željko Ljubas te drugi čelnici i predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a, OS RH i Ureda Predsjednika.

...

Na pisti vojarne svečanu je prisegu dalo 191 ročnika i ročnica, od kojih je 30 žena. Na dragovoljno vojno osposobljavanje u Bojnu za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva ZOD-a u Požegi upućeni su 30. travnja, a predviđeni završetak obuke je 28. lipnja 2021. godine.

Čestitajući postrojenim ročnicima na položenoj prisezi, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj istaknuo je da je dragovoljno služenje prvi korak za one koji žele postati profesionalni vojnici i izrazio uvjerenje da će se ogromna većina ročnika odlučiti za iduće razine obuke. “Hrvatska vojska složen je sustav koji treba motivirane, marljive, profesionalne vojnike različitih znanja, vještina i profila i otvorena je za sve ambiciozne i hrabre”, poručio je admiral.

Izaslanik ministra obrane RH i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović rekao je kako ga u ovakvoj prigodi posebnim ponosom ispunjava pogled na mlade ljude spremne posvetiti dio svog života služenju Domovini. “Postajete nasljednici najslavnijeg razdoblja hrvatske povijesti i nastavka hrvatske države u obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu. Postajete nasljednici hrvatskih branitelja, među kojima sigurno ima vaših očeva i djedova. Time se zauvijek možete ponositi!”, rekao je general Matanović te dodao kako je motiviran i osposobljen čovjek temelj svake organizacije i kako će upravo zbog navedenog, Ministarstvo obrane i dalje biti usmjereno na modernizaciju i poboljšanje radnih uvjeta vojnika.

Instruktor desetnik Milan Adžić pohvalio je motiviranost ročnika od kojih većina želi nastaviti s vojnom karijerom. “Posao instruktora jako je zahtjevan i težak, a to naročito dolazi do izražaja kad je riječ o ročnicima koji se prvi put susreću s odorom i svim temeljima vojničkog života i poziva”, kaže pripadnik Bojne za temeljnu vojnu obuku.

Među ročnicama koje su prisegnule je i magistra kineziologije Antonija Pintarić koja se prijavila zbog ljubavi prema domovini i želje da uđe u sustav Oružanih snaga RH. “Obuka je izvanredna, instruktori nam izlaze u susret, a u ova dva tjedna već smo puno naučili”, ističe.

Ročnik Hrvoje Mamić završio je stručni studij ekonomije i poduzetništva te komunikacija i prijavio se na dragovoljno vojno osposobljavanje da stekne znanja i vještine koje bi mu mogle pomoći u životu: “Obuku smatram zanimljivom i zahtjevnom, a zanima me i posao u Hrvatskoj kopnenoj vojsci”.

Ročnik Dominik Kolarić magistar je ekonomije i sin hrvatskog branitelja koji od dječačkih dana razmišlja o vojnoj karijeri. “Zadovoljan sam instruktorima i zajedništvom nas ročnika, vlada timski duh i vjerujem da će tako biti do kraja obuke”, zaključuje.

Ročnici na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provode osam tjedana obuke. Tijekom obuke obučavaju se iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprema ročnika. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku dobivaju vojnostručnu specijalnost (VsSp) strijelac, dužnost strijelca roda pješaštva, te time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 227 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com