Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Patriot je jedan od najboljih protuzračnih sustava

 
Patriot
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Delegacija Ministarstva obrane idući tjedan putuje u Washington.

 

Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sustava – Patriot, piše u nedjelju Jutarnji list.

...

Kako se neslužbeno doznaje, sljedećeg tjedna u Washington odlazi delegacija Ministarstva obrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav, navodi dnevnik.

U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar obrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedećeg tjedna. Prema sugovornicima Jutarnjeg lista, razgovarat će se i o sustavu Patriot.

Riječ je o sustavu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sustavi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Europi.

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila.

Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu.

Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sustav koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sustavom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunjska je kupila ovaj protuzračni sustav s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sustav dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21 Kao trajno i priuštivo rješenje za hrvatsku protuzračnu obranu srednjeg dometa mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sustava NASAMS. Riječ je o sustavu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina/Jutarnji

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 241 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com