Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Nesretni događaji su se dogodili izvan službe. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su, kao i mi svi, izloženi osobnim stresovima, situacijama i problemima."

 
MORH
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Ministarstvu obrane održana je u utorak, 20. srpnja 2021. godine konferencija za medije povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske.

 

Na konferenciji za medije su nazočili državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-bojnik Ivica Olujić i vojna psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac.

...

Državni tajnik Hrg izrazio je u ime ministra obrane Marija Banožića, djelatnica i djelatnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, te u svoje osobno ime, izraze sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika.

“Razumijemo zabrinutost i interes javnosti zbog navedenih događaja i ističemo kako Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i sve službe rade na prevenciji suzbijanja pojave ovakvih nemilih događaja kojih nažalost, uvijek ima”, rekao je državni tajnik Hrg.

“Važno je istaknuti kako niti jedan ovaj slučaj nije povezan, oni su individualni. Niti jedan ovaj događaj nije vezan za službu u Oružanim snagama, nije počinjen u prostorima naših vojarni i našeg sustava. Nesretni događaji su se dogodili izvan službe. Radi se o vojnikinjama i vojnicima koji su, kao i mi svi, izloženi osobnim stresovima, situacijama i problemima. A živimo u vremenu, kada su ti stresovi pojačani zbog svega ovoga što se događa u cijelom svijetu i u Republici Hrvatskoj”, rekao je državni tajnik Hrg i na kraju još jednom izrazio sućut posjetivši kako je Hrvatska vojska uvijek tu kad je najpotrebnije i kako je uvijek spremna pružiti pomoć.

General-bojnik Ivica Olujić istaknuo je kako se ovakvi događaji u Oružanim snaga prate i analiziraju s ciljem donošenja preventivnih mjera. Tim pitanjima bavi se zapovjedni lanac u Oružanim snagama, sigurnosne službe, vojna policija te psihološka i zdravstvena struka u Oružanim snagama.

Također, istaknuo je kako su se nesretni događaji dogodili pripadnicima Oružanih snaga iz svih kategorija, ročnih vojnika, vojnika pod ugovorom, dočasnika i časnika, različite su dobi, iz različitih postrojbi, različitih mjesta službe, i niti na jedan način nisu bili povezani. Svi stradali pripadnici bili su na liječničkom pregledu u 2019. i 2020. godini i tada nisu pronađeni indikatori na određene probleme i teškoće.

Važno je istaknuti kako su u postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni vojni psiholozi čija je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Hrvatske vojske.

Psihologinja bojnica Marcela Kovačić Tomac iznijela je kako profesionalni put razvoja karijere hrvatskog vojnika, od prijema u vojnu službu pa do umirovljenja, prati stalna potpora od vojnih psihologa, te istaknula da ako pripadnici Hrvatske vojske imaju potrebu, uvijek se mogu obratiti nekome od psihologa, a isto tako i zapovjednicima u Oružanim snagama.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 581 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com