Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"U vrijeme Domovinskog rata kada se stvarala Hrvatska vojska i hrvatska država uz ono malo naoružanja što su imali, svaki je vojnik nosio krunicu"

 
Održano 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici u nedjelju 3. listopada 2021. godine održano je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

 

Hodočašće se održalo uz pridržavanje epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite.

...

Zapovjednik 29. vojnog hodočašća bio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Turkalj.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, pripadnike civilne zaštite i vatrogasce, hodočašću su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik PRH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Ivo Stier, izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Branko Hrg i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državni tajnik Žarko Katić. Izaslanstvo OSRH predvodio je zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanstvo Ravnateljstva policije glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Branko Hrg prisjetio se vremena prije tridesetak godina rekavši: “U vrijeme Domovinskog rata kada se stvarala Hrvatska vojska i hrvatska država uz ono malo naoružanja što su imali, svaki je vojnik nosio krunicu. Odlazili su u rat nošeni više snagom duha nego snagom oružja. Ova vojna hodočašća koja se održavaju svake godine su želja da se taj duh održi. Drago mi je i ponosan sam što sam danas ovdje u ulozi izaslanika ministra obrane Marija Banožića, a budući da i osobno ovdje često dolazim, osjećam se kao kod svoje kuće”, rekao je državni tajnik Hrg.

Zapovjednik 29. vojnog hodočašća zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH brigadni general Ivan Turkalj rekao je kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je bio zapovjednik vojnog hodočašća. “Naši pripadnici na hodočašću i ja kao general živimo našu vjeru i posebno smo se radovali ovom događaju. Došli smo da osnažimo naše ljudske vrijednosti – ljubav, poštenje, iskrenost i sve ono što čovjeka čini boljim”, zaključio je brigadni general Turkalj.

U propovijedi, vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan istaknuo je božju brižnost za čovjeka i važnost bračne zajednice muškarca i žene. “Ovaj svijet i ono što nam se događa počesto su nalik pustinji koja je prepuna praznina, strahova i bespomoćnost. Baš su takve pustinje šansa da u svom životu ponovo otkrijemo one vrijednosti koje su bitne za naš život, da otkrijemo nadu, u konačnici da iznova u svom životu otkrijemo Boga koji nas beskrajno ljubi i brine za nas da se vratimo na put vjere”, poručio je mons. Bogdan.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 159 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com