Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Završeno iskrcavanje više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava

 
Immediate Response
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U zadarskoj luci Gaženica u četvrtak, 6. svibnja 2021. završeno je iskrcavanje više od 300 komada američke vojne opreme i sredstava koja su dan ranije dopremljeni brodom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske “Hurst Point”, a koja će se koristiti u vježbi “Immediate Response 21”.

 

Riječ je o opremi i sredstvima Nacionalne garde Floride OS SAD koja je ovih dana stigla u zadarsku luku, osim britanskim brodom “Hurst Point”, u Hrvatsku je dopremljena i američkim vojnim brodom “Yuma”.

...

Ovom prigodom, u Gaženici su tijekom istovara bili predstavnici oružanih snaga svih triju zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Republike Hrvatske.

Predstavnik Hrvatske vojske, glavni planer za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” i koordinator aktivnosti u okviru “Hrvatskog bedema 1991.- 2021.”, bojnik Željko Vuk rekao je da se sve aktivnosti provode u suradnji sa postrojbama američkih i britanskih oružanih snaga, te da Republika Hrvatska u vježbi “Immediate Response” ima dvostruku ulogu. “Kao tranzitna zemlja Hrvatska pruža potporu prihvata i razmještanja snaga do poligona u RH i BiH a istovremeno je i zemlja domaćin dijela vježbe koja će se provesti na poligonu u Slunju”. Dodao je da je do sada u vojarnu u Zemuniku izmješteno 125 komada razne opreme i sredstva saveznika, uključujući borbena i neborbena vozila te kontejnere sa opremom vojnika istaknuvši: “Ponosni smo što možemo raditi rame uz rame sa pripadnicima savezničkih vojski razmijeniti iskustva i podići razinu interoperabilnosti na još višu razinu.

Provedba zadaća sa postrojbama savezničkih vojski od iznimnog je značaja za postrojbe Hrvatske vojske koje na taj način unaprjeđuju svoje sposobnosti, stječu nova znanja iz područja provedbe logističke potpore ovako složene operacije te samim time podižu razinu spremnosti za provedbu postavljenih zadaća na teritoriju RH i u okviru NATO saveza.”

Također, istaknuo je kako u ovim kompleksnim logističkim aktivnostima ključnu ulogu i zadaću imaju pripadnici Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije. “Potporu aktivnostima pružaju i predstavnici MUP-a, Carinske i Porezne uprave, a posebno Lučke uprave Zadar i Luke Gaženica s kojima je ostvarena izuzetno dobra suradnja” rekao je Vuk.

Brigadir Joshua Hirsch, zapovjednik 598. transportne brigade, zadužene za pomorski prijevoz u potpori operacija i aktivnosti u Europi i Africi istaknuo je kako je vježba “Immediate Response” dio veće mulitnacionalne vježbe “DEFENDER-Europe 21” koja se provodi u Europi i uključuje oko 30000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz ukupno 26 država.

“Vježba se provodi u cilju unaprjeđenja spremnosti i sposobnosti američkih, NATO i partnerskih oružanih snaga tako da zajedno možemo odgovoriti na bilo koju prijetnju i izazov” istaknuo je te dodao kako vježba također pokazuje da su Sjedinjene Američke Države strateški partner u na ovom području. Na kraju je rekao kako se u svakoj luci poštuju stroge epidemiološke mjere te svi propisi zemlje domaćina, istaknuvši da se sve aktivnosti u zadarskoj luci uspješno provode zahvaljujući hrvatskim partnerima.
Bojnik Daniel Cornwell, pripadnik britanske 104. logističke brigade i zapovjednik britanskih snaga u Zadru istaknuo je zadovoljstvo što ima priliku u Hrvatskoj surađivati s pripadnicima Hrvatske vojske te što mogu zajedno razvijati sposobnosti i interoperabilnost.

Američka oprema krenula je na put prema Hrvatskoj krajem ožujka 2021. u Jacksonvilleu, Florida, vojnim brodom “Bob Hope” koji je nakon putovanja od oko 9.000 kilometara stigao do posebne platforme za iskrcavanje, u blizini albanske luke Drač, te je oprema istovarena na manja plovila. Takva se procedura naziva “Joint Logistics Over-the-Shore” (JLOTS), a provodi se u slučajevima otežanog prilaska lukama. Nakon toga, manjim plovilima teret je prevezen na obalu u Albaniji, odakle je ukrcan na brodove “Yuma” i “Hurst Point” kojima je na kraju oprema dopremljena u Hrvatsku.

Oprema je nakon iskrcavanja u Zadru prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo vježbe “Immediate Response 21”, koje je zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a upravo je jačanje interoperabilnosti na području logistike jedan od ciljeva vježbe IR21.

U Ekspedicijskom zapovjedništvu za potporu zajednički rade pripadnici Zapovjedništva za potporu Oružanih Snaga Republike Hrvatske i Hrvatske kopnene vojske, 16. brigade za potporu (16th Sustainment Brigade) i 598. transportne brigade (568th Transportation Brigade) Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država te pripadnici 104. logističke brigade (104. Logistics Support Brigade) OS Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a zadaća im je davati potporu snagama u dolasku i tranzitu prema mjestima provedbe vježbe.

Tijekom jučerašnjeg dana započeo je transport prema odredištima tako da će tijekom prve polovice svibnja, sva oprema iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prevezena na krajnja odredišta, vojni poligon “Eugen Kvaternik” Slunj te vojni poligoni u Bosni i Hercegovini.

Hurst Point je teretni RO-RO brod dužine 193 metra i širine 26 metara i u vlasništvu je tvrtke Foreland Shipping Ltd. Ministarstvo obrane Ujedinjene Kraljevine trenutačno ima 4 broda na ugovoru s tom tvrtkom. Anvil Point, Eddystone, Hartland Point, Hurst Point svi sestrinski brodovi i iste specifikacije. Brodovi djeluju širom svijeta kao podrška obrambenim operacijama i vježbama britanskih OS, uključujući opskrbu britanskih Stalnih operativnih baza (PJOB). Brod ima 21 člana posade i može prevesti oko 13.000 tona tereta, 9.200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 21 čvora.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 347 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com