Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Sudionici Domovinskog rata ne mogu ostvariti prava predviđena za hrvatske branitelje, ne podliježu vještačenju oštećenja organizma kao hrvatski branitelji, niti mogu ostvariti status i prava hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata"

 
Tomo Medved
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja u četvrtak su priopćili da se ni jednim pravilnikom, koji su u postupku javnog savjetovanja, ne uvode nova prava niti otvaraju novi rokovi, već se razrađuje način ostvarivanja prava predviđenih zakonom.

 

Na taj su način željeli reagirati na, kako kažu, netočne i nepotpune objave u medijima vezano za pravilnike koji su u postupku javnog savjetovanja.

...

"Netočno je da će osobe koje ostvare status sudionika Domovinskog rata moći ostvariti status i prava hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata. Sudionici Domovinskog rata ne mogu ostvariti prava predviđena za hrvatske branitelje, ne podliježu vještačenju oštećenja organizma kao hrvatski branitelji, niti mogu ostvariti status i prava hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata", stoji u priopćenju.

Ostvarivanje statusa sudionika Domovinskog rata samo je moralna satisfakcija za one koji ne ostvaruju status hrvatskog branitelja, ali su obavljajući dužnosti po nalogu Republike Hrvatske pridonijeli obrani suvereniteta RH, te iz toga ne proistječu nikakva druga prava, napominju.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocjenjuju "u potpunosti neprihvatljivim pa i zlonamjernim navode kako je riječ o 'Medvedovim komisijama'".

"Vještačenje će preuzeti liječnička vijeća, a u postupku ostvarivanja prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i civilnih stradalnika, i nadalje će sudjelovati stručni vještaci. Izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima izostavljena je prethodna stručna procjena s ciljem ubrzanja ostvarivanja statusa HRVI iz Domovinskog rata", navode.

Nakon donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji uslijedila su, tvrde, brojna medijska nagađanja o tisućama 'novih branitelja' i hrvatskih ratnih vojnih invalida, što se, kako dodaju, pokazalo potpuno neutemeljenim, "kao što su neutemeljena i aktualna 'predviđanja' da će 'još tisuće građana moći steći status branitelja i ratnih vojnih invalida'".

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 409 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com