Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije “Bljesak”

 
VRO Oluja
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar obrane RH Mario Banožić sudjelovao je u četvrtak, 12. kolovoza 2021. na sastanku predsjednika Vlade Andrej Plenković s generalima, zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

 

Sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

...

Predsjednik Vlade izvijestio je sudionike sastanka da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimilo zamolnicu tužilaštva BiH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Posebno je naglasio da se ne radi o optužnicama već o zamolnici za ustupanjem kaznenog progona koja je upućena Hrvatskoj temeljem članka 34. Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz zamolnicu zaprimljena je i opsežna dokumentacija koju je potrebno analizirati kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za postupanje po zamolnici.

Generali, zapovjednici i visoki časnici vojno-redarstvene operacije “Bljesak” informirani su o pravnim aspektima i mogućnostima vezanim uz postupanje s zaprimljenom zamolnicom, u okviru međunarodnog i domaćeg pravnog poretka.

Odluka o postupanju sa zaprimljenim zamolnicama donijet će se po završetku detaljne analize dostavljenih dokumenata koju će izraditi Ministarstvo pravosuđa i uprave i dostaviti Vladi RH. Odluka će se temeljiti na načelu zaštite nacionalnog interesa, ali i interesa osoba za koje se traži preuzimanje kaznenog progona. Generali, zapovjednici i visoki časnici koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak” bit će pravovremeno upoznati s odlukom o postupanju s dostavljenom zamolnicom.

U kontekstu procesnih posljedica dostavljene zamolnice, objašnjeno je da temeljem članka 36. stavka 1. Sporazuma, u konkretnom slučaju pravosudna tijela BiH privremeno prekidaju sve mjere u svezi s gonjenjem za djelo navedeno u zamolnici za preuzimanje kaznenog progona.

Zaključno, još jednom je naglašeno da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačke operacije “Bljesak” te da će Vlada RH, kao i do sada, u skladu s pravnim poretkom štititi ratne zapovjednike i hrvatske branitelje te interese Republike Hrvatske i dignitet Domovinskog rata.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 181 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com