Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Pamtit ćemo ga s osjećajem zahvalnosti zbog svega dobroga što je učinio za Hrvatsku"

 
Đuro Dečak
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života, izvijestili su u petak iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVDR RH).

 

"S velikom tugom i žalošću obavještavamo Vas da nas je iznenada nakon kratke bolesti u 71. godini napustio predsjednik UDVDR RH, naš dragi general pukovnik Đuro Dečak", istaknuli su u objavi na društvenim mrežama. 

...

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Završio je višu ekonomsku školu u Osijeku. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici, kao i HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru u sazivu od 2000. do 2003. godine. 

Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog  „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Proveo je četiri mjeseca u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine, ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. 

Nakon toga je postao časnik u Hrvatskoj vojsci, organizirao je dragovoljce za obranu, a kasnije i zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Potom je 1992. postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo. 

Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane kao i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Jandroković i Plenković izrazili sućut obitelji Đure Dečaka

Predsjednici Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković uputili su u petak izraze sućuti obitelji u povodu smrti umirovljenog general-pukovnika Hrvatske vojske i bivšeg saborskog zastupnika Đure Dečaka.

"S tugom i iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku general-pukovnika Đure Dečaka. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam vam iskrenu sućut", stoji u poruci predsjednika Sabora.

Jandroković je podsjetio da je Dečak od 2000. do 2003. bio saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane.  "Kao saborski zastupnik, a i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, snažno se zalagao za zaštitu i promicanje digniteta i vrijednosti Domovinskog rata i prava hrvatskih branitelja. Ujedno je bio i najdugovječniji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u sućuti obitelji Dečak kako je sa velikim sam žaljenjem i tugom primio vijest o odlasku tog hrvatskog general-pukovnika, političara, župana i zastupnika u Hrvatskom saboru.

"Pamtit ćemo ga s osjećajem zahvalnosti zbog svega dobroga što je učinio za Hrvatsku, a osobito cijenimo njegov izniman doprinos u obrani naše zemlje i stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske. U svom će političkom angažmanu ostati zapamćen i kao župan Virovitičko-podravske županije te zastupnik Hrvatskog sabora, gdje je nesebično davao svoje znanje i iskustvo za boljitak Hrvatske".

Plenković je poručio kako je njegovim odlaskom Hrvatska je ostala bez časnog i hrabrog čovjeka, kojem ćemo ostati vječno zahvalni, jer bez Đure Dečaka i ljudi poput njega, ne bismo imali slobodnu domovinu Hrvatsku.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/Glas Istre

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Vezani naslovi

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 280 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com