Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Ne samo da dobro surađujemo na bilateralnoj razini u području logistike, obuke i vojnih vježbi, već izvrsno surađujemo i na multilateralnoj razini, posebno unutar NATO-a i EU"

 
Klinke
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić u srijedu, 16. lipnja 2021. sastao se u Ministarstvu obrane u Zagrebu s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Robertom Klinkeom.

 

Ministar Banožić istaknuo je pritom kako je obrambena suradnja dviju država intenzivna i sadržajna te kako ista predstavlja dosadašnju jasnu strategijsku opredijeljenost prema Njemačkoj kao glavnom obrambenom partneru u Europi.

...

„Ne samo da dobro surađujemo na bilateralnoj razini u području logistike, obuke i vojnih vježbi, već izvrsno surađujemo i na multilateralnoj razini, posebno unutar NATO-a i EU“, rekao je ministar Banožić i podsjetio na višegodišnje donedavno zajedničko sudjelovanje dviju država u misiji Odlučna potpora u Afganistanu i zajedničkom sudjelovanju u okviru ojačane Prednje prisutnosti (eFP) na teritoriju Litve gdje je RH dvaput sudjelovala u Borbenoj skupini predvođenoj Saveznom Republikom Njemačkom.

Također, na sastanku ministra Banožića i veleposlanika Klinkea, potpisan je Sporazum između Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Republike Hrvatske o privremenom boravku pripadnika Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke i Oružanih snaga Republike Hrvatske na državnom području druge države.

Ministar obrane iskazao je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma koji će, kako kaže, postaviti pravni okvir koji će biti smjernica za planiranje i vođenje budućih zajedničkih aktivnosti dviju država.

“Ovaj Sporazum, između ostalog, ojačat će međunarodni tranzit pripadnika naših vojski čime će se stvoriti dodatna sigurnost za građane. Vjerujem da će se ova suradnja nastaviti i dalje po pitanju ostale bilateralne suradnje, osobito prema onome što je svima nama cilj, a to je modernizacija i opremanje Hrvatske vojske. Očekujemo suradnju i po pitanju Europsko obrambenog fonda i siguran sam da će ovaj Sporazum biti početak jedne nove zajedničke priče”, rekao je ministar.

Naime, svrha ovog Sporazuma je uspostaviti pravni okvir za ulazak, izlazak i privremeni boravak pripadnika OS Savezne Republike Njemačke (Bundeswehra) i OS RH na državnom području države druge stranke, a boravci će služiti u svrhu vježbi, obuke postrojbi, tranzita kopnenim putem kao i aktivnosti pružanja humanitarne pomoći i operacija traženja i spašavanja.

Veleposlanik Klinke istaknuo je da su naše dvije zemlje saveznici, partneri i prijatelji u sklopu NATO-a i EU-a te da ih povezuje zajedničko partnerstvo i dijalog. “Danas potpisani sporazum jača našu snažnu povezanost orijentiranu na budućnost te još više osnažuje pravnu sigurnost i vladavinu prava”, rekao je veleposlanik.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 118 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com