Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Uzrok pada drona narušeni slijed automatskog slijetanja

 
Bespilotna letjelica
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Bespilotna letjelica koja je 10. ožujka pala na Zagreb bila je naoružana avio-bombom, koja je eksplodirala pri udaru o tlo, no u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva.

 

Načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić naveo je kako su na mjestu pada drona pronađeni ostaci avio-bombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio avio-bombe.

...

Glavna vještakinja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ Ivana Bačić izvijestila je da nisu uočeni tragovi vojnog ni privrednog eksploziva. Originalna avio-bomba trebala bi sadržavati 40 do 46 kilograma vojnog eksploziva TNT-a.

Nedvojbeno je utvrđeno da je došlo do eksplozije, a u avio-bombi bila je "visokoenergetska, ali nekonvencionalna tvar koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena, što onemogućava njezinu identifikaciju".

Državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić istaknuo je kako se radi o teškom kaznenom djelu protiv opće sigurnosti.

Načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić izvijestio je kako je procijenjena šteta oko 600.000 kuna.

Uzrok pada drona narušeni slijed automatskog slijetanja

Uzrok pada drona je narušeni slijed automatskog slijetanja zbog nepostojanja kompletnog sustava veza između tijela letjelice i glavnog padobrana, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva.

Povjerenstvo za istragu pada drona u srijedu je izvijestilo da je letjelica odbacila padobran i nastavila padati slobodnim padom do udara na tlo, a tijekom pada bio je aktiviran mehanizam zbog kojeg je jedna sonda izletjela, a druga je ostala u ležištu.

Glavni vojni zrakoplovni istražitelj brigadir Mario Počinok rekao je kako je letjelica bila održavana i u dobrom stanju, a motor nije radio pri udaru. Pronađen je bitno oštećen zapisivač podataka leta pa nije bilo šanse za oporavak podataka iz "crne kutije".

Upitan znači li to da nije došlo do pada nego slijetanja letjelice, Počinok je pojasnio da se sustav automatskog slijetanja aktivira ovisno o količini goriva i zadanim parametrima, odnosno prijeđenim kilometrima.

''Ovdje nije bilo tri ključna spoja, znači da je postojala neka namjera u koju neću ulaziti, ali letjelica je onesposobljena na neki način da sleti. Ne mogu reći da je došlo do greške jer nedostaje nekoliko elemenata'', kaže Počinok.

Na pitanje je li Zagreb bio konačan cilj letjelice, odgovorio je kako nije na njemu da odgovori na to pitanje, a zanijekao je i da je o rezultatima izvida obaviješten glavni tajnik NATO-a, koji je tvrdio da je dron nenaoružan.

Bojnik Mile Tomić iz Logističkog operativnog središta pri Zapovjedništva za potporu OSRH otkrio je da je na mjestu pada drona pronađeno 47 gelera koji su nastali eksplozijom te univerzalni upaljač za avio-bombe s ćiriličnim oznakama.

''Čim je avio-bomba stavljena u letjelicu, ona nije namijenjena osnovnoj svrsi, a to je izviđanje'', istaknuo je Tomić.

 

Bačić: Dron naknadno obojan u žutu i plavu boju

Glavna vještakinja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ Ivana Bačić kazala je kako je na mjestu pada nastao krater promjera pet i pol metara i dubine jedan i pol metar, a osjetio se intenzivan miris amonijaka.

Na dijelovima letjelice nisu detektirani tragovi vojnih ili privrednih eksploziva, kao ni drugih eksplozivnih tvari. Originalna avio-bomba trebala bi sadržavati 40 do 46 kilograma vojnog eksploziva TNT-a.

Bačić kaže da je vjerojatno korištena nekonvencionalna tvar ili smjesa organskog porijekla, koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena do plinovitih produkata, što onemogućava njezinu identifikaciju.

''Na desnom krilu letjelice najzastupljenija je bila crvena boja, koja je odražavala petokraku crvene i bijele boje. Riječ je o originalnoj boji, a pronađeni su tragovi naknadnog bojanja u žutu i plavu boju'', dodala je.  

bačić je ustvrdila kako nije bilo političkih pritisaka na Centar za vještačenja „Ivan Vučetić“ u vezi rezultata vještačenja.

Upitan je li Zagreb bio konačan cilj drona, županijski državni odvjetnik iz zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Jurica Ilić odgovorio je kako ne može odgovoriti na to pitanje.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 148 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com