Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Ne zaboravite da ste vi nasljednici 2. gardijske brigade čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata hrabro stajali na braniku domovine ustrajni u borbi za opstojnost svoga naroda"

 
Gromovi
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji u petak, 14. svibnja 2021. godine održana je svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi.

 

Svečanosti su, uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja nazočili ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor Ministarstva obrane i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade Gromovi general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi pukovnik Ivan Radić, ratni zapovjednici “Gromova”, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

...

Svečanost obilježavanja započela je ispred Spomenika poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi u Petrinji gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće od strane obitelji poginulih hrvatskih branitelja i državnih izaslanstava.

Središnja svečanost održana je u petrinjskoj vojarni gdje su dodijeljene 133 beretke pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi.

 


Tom prigodom, ministar Banožić je podsjetio kako su se pripadnici udarne brigade Gromovi pokazali na svim ratištima, osobito Banovini i Kordunu te kako su pokazali vjernost prema domovini i hrabrost u onom trenutku kada je bilo najpotrebnije. “Stvarala se država, ispred nas je bio neprijatelj, brojniji, bolje opremljeniji, ali ništa nije moglo zaustaviti njihovu hrabrost i njihovo srce. I to je ono što danas odlikuje svakog hrvatskog vojnika, to je ono što se prepoznaje u svim mirovnim misijama i operacijama, u svim potporama civilnim institucijama”, rekao je ministar obrane.

Također, ministar je istaknuo primjer petrinjskog područja koje je bilo pogođeno potresom te značenje Hrvatske vojske, njezinu sposobnost brzog djelovanja u kriznim situacijama, a po čemu je prepoznata i među saveznicima.

“Cilj mi je kao ministru obrane, sa svima vama sudjelovati u modernizaciji i razvoju Hrvatske vojske, tražiti rješenja kako će se razvijati, biti unaprijeđena, hrabra i ponosna vojska kao što su to bili naši “Gromovi” onda kada je najviše trebalo”, zaključio je ministar Banožić.

Na središnjoj svečanosti predsjednik RH Zoran Milanović čestitao je “Gromovima” tridesetu obljetnicu te kazao kako je Hrvatska vojska moderna vojska demokratske države koja sudjeluje u međunarodnim misijama istaknuvši kako je zaštita hrvatskih interesa najbitnija.

Admiral Hranj je čestitao 30. obljetnicu ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromova svim njenim pripadnicima i svima koji su brigadu podržavali i pratili kroz njenu povijest, kao i svim pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi. “Ne zaboravite da ste vi nasljednici 2. gardijske brigade čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata hrabro stajali na braniku domovine ustrajni u borbi za opstojnost svoga naroda. S ponosom nosite zelene beretke, simbol pripadanja 2. gardijskoj brigadi, koje su vam danas uručene, kao što su ih nosili i vaši prethodnici”, poručio je admiral Hranj.

Poručnik Ante Validžić je istaknuo kako su vojnici nakon tromjesečne zahtjevne obuke dobili svoje dugo očekivane zelene beretke sa znakom Groma. “Danas su prisegli časno i pošteno služiti svom narodu. Osobno sam ponosan na njih jer su sve odradili kako treba i napokon su dobili beretku koju su očekivali”, rekao je poručnik Validžić.

Vojnikinja Sara Ević je istaknula kako je izuzetno ponosna jer je postala pripadnica Gromova. “I dalje ću nastaviti intenzivno s obukom, raditi na sebi i razvijati se”, rekla je vojnikinja Ević.

U sklopu obilježavanja svečane obljetnice, uzvanici su također obišli i Spomen sobu 2. gardijske brigade Gromovi, a misno slavlje za sve poginule hrvatske branitelje koje je predvodio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan služeno je u kapelici “Sveti Ilija Prorok” u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 152 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com