Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

83. domobranska pukovnija iz Širokog Brijega preimenovana je njemu u čast
Pogibija zapovjednika 'kažnjeničke bojne' Maria Hrkaća - Ćikote
 
Mario Hrkać - Ćikota
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

20. travnja 1993. godine u Sovićima kod Jablanice (BiH) poginuo je legendarni zapovjednik "kažnjeničke bojne" Mario Hrkać – Ćikota.

 

O Ćikoti po kojem je 83. domobranska pukovnija iz Širokog Brijega preimenovana njemu u čast, suborci koji svake godine obilježavaju datum njegove pogibije, govore kratko, jasno i sa poštovanjem.

...

“Taj momak je bio čudo. Legenda među suborcima”, opisuje ga za tamošnje medije Mladen Miloš.

Te riječi potvrđuju i ostali branitelji kojima je Ćikota zapovijedao u nepunoj 21. godini života.

Poginuo u borbi protiv Armije BiH

“Od svega je najupečatljivije bilo kada je Mario-Hrkać-Ćikota dobivao ili uzimao riječ. Tada se u hotelu Park nije mogla čuti ni muha jer je njegova riječ bila zakon, njegova pojavnost je zračila autoritetom od kojeg su zazirali svi, pa čak i General Slobodan Praljak, dok je Mladen Naletilić Tuta u njemu imao najodanijeg bojovnika koji ga nikada nije izdao. Ni u jednoj vojnoj akciji a ni inače”, opisao ga je Vlado Marušić iz čijih riječi izbija poštovanje prema poginulom heroju, iako ga je, kaže, u početku smatrao “običnim pubertetlijom”:

“Promatrajući ga, primijetio sam kako je stasao u jednoga jako snažnog i odlučnog mladića, premda sam ja od njega stariji 10 godina. Čak je karakterno u to vrijeme bio jači od mene, a ono što je mene najviše bunilo je činjenica kako sam ga ja sve do početka Domovinskog rata zamišljao kao jednog pubertetliju koji u našeg susjeda slaže gajbe piva kako bi zaradio koji dinar za svoje potrebe.

No, nitko nikada nije mogao pretpostaviti kako se u Mariu Hrkaću-Ćikoti skriva jedan od najvećih junaka Domovinskog rata iz reda hrvatskog naroda. Nitko to nije mogao znati a ni pretpostaviti osim možda njegove majke Janje koja ga je rodila i najbolje poznavala, pa je stoga njegov gubitak njoj i najteže pao.

Mario Hrkać – Ćikota poginuo je u borbi protiv postrojbe Armije BiH koja je uglavnom bila sastavljena od mudžahedina pristiglih iz arapskih zemalja.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. DPCM/Povijest Herceg-Bosne

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 170 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com