Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

‘Starci koje je mučio u Bogdanovcima plakali su kao mala djeca’
Okrutan ratni zločin pripadnika JNA u Bogdanovcima
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

U prosincu 2020. godine izrečena je prva nepravomoćna presuda povodom ratnog zločina počinjenog u Bogdanovcima tijekom Domovinskog rata nad pripadnicima albanske nacionalne manjine.

 

Pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, proglašen krivim i osuđen na 15 godina zatvora. Ime krvnika je Boško Soldatović.

...

U ranim jutarnjim satima 10. studenog 1991. godine JNA potpomognuta različitim paravojnim jedinicama kreće u još jedan siloviti napad iz svih smjerova uslijed čega je pad Bogdanovaca bio neminovan.  

Preostali su branitelji s pokretnim ranjenicima i dijelom civila u više grupa krenuli u pokušaj proboja u različitim smjerovima kroz neprijateljske redove, pri čemu ih je velik broj smrtno stradao.

Nažalost, gotovo svi civili koji nisu krenuli u proboj, neki zbog položaja gdje su se u trenutku napada nalazili, no najveći dio zbog zdravstvenog stanja ili starosti, nakon ulaska okupatorske vojske u selo zarobljeni su i potom ubijeni.

 

“Plakali su kao mala djeca”

No, drugoga dana, 11. studenog, počinjen je okrutan zločin koji je javnosti gotovo nepoznat. 

Nakon zarobljavanja i zlostavljanja deset mještana albanske nacionalnosti, devet ih je strijeljano, a pošteđena je jedino žena koja je prošla stravične torture, uključujući višestruka silovanja.

Preživjela svjedokinja događaja L. B., koju je spasio oficir JNA jer je poznavao njezina pokojnog supruga, ispričala je:

“Pred našim očima, tukli su tri sata starce na tako svirep način uz psovke i vrijeđanja, da je bilo stravično vidjeti kako plaču kao mala djeca.”

Bezumno i bezrazložno ubijeno je pet žena – Ljulje Barlecaj, Mrike Barlecaj, Manike Lleshaj, Vera Barlecaj i Đulja Barlecaj, a ubijeni su i Kristo Lleshaj, Pren Krasnići te Nikola i Zef Paljušaj.

 

Krvnik je osuđen na 15 godina zatvora

Tijekom istrage jedan od svjedoka zločina izjavio je kako su “noć proveli u jednoj od kuća, a dana 11. studenog 1991. godine zatekao se u Mjesnom uredu u selu, gdje je zatekao desetak zarobljenih starijih civila i jednu mlađu ženu koja je odvođena i vraćana.

U prijepodnevnim satima nalazio se ispred mjesnog ureda uz grupu civila kada je dobrovoljac iz čete Vojne policije Boško Soldatović, poznat pod nadimkom ‘Sole’, repetirao svoju automatsku pušku i rafalnom paljbom pobio sve civile”:

“Okrenuo sam se i video kako civili teturaju i padaju. Jasno sam video osobu koja je na njih pucala”, piše Tanja Belobrajdić za Hrvatski vojnik.

Iako je Boško Soldatović negirao zločin, Viši sud u Beogradu ga je 8. prosinca 2020. godine proglasio krivim i dosudio mu 15 godina zatvora.  

Ova je presuda, između ostaloga, bitna jer je jedna od rijetkih izrečenih pripadnicima JNA, čime se nedvojbeno potvrđuje njihovo sudjelovanje u počinjenim ratnim zločinima.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Fb

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 470 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com