Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Ratni novinari o ’91.
Održan okrugli stol 'Novinari na prvoj liniji bojišnice'
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

U Vukovaru je održan okrugli stol “Novinari na prvoj liniji bojišnice” koji se pozabavio iskustvima hrvatskih ratnih reportera i izvjestitelja u Domovinskom ratu.

 

Okrugli stol održan je u organizaciji Centra za kulturu medija (CKM) iz Vinkovaca i Media In Time festivala novinarstva, koji je CKM pokrenuo prije tri godine.

...

 

Tom su prilikom ratni novinari osobno pričali svoja iskustva, pa je tako sadašnja odvjetnica Višnja Mašin, a nekoć ratna novinarka HRT-a kazala kako je sve ono što su kao novinari tada snimili – bilo i objavljeno:

 

Urednici im nisu vjerovali da se to događa

“Mislim da sam sa svojim snimateljem više provela vremena nego sa svojim suprugom jer smo tada radili više od 12 sati dnevno”.

“Bit je tadašnjeg agencijskog novinarstva bila da u tri rečenice kažeš sve i to se moralo poštovati”, rekao je ratni dopisnik Hine Davor Runtić koji je kazao kako su se kao novinari morali boriti da se njihove informacije s terena objave jer urednici katkad nisu mogli vjerovati da se događa ono o čemu je kao novinar izvještavao. Dodao je i kako su se informacije koje su dopisnici slali s terena ipak dodatno provjeravale kako ne bi izašla neka lažna vijest.

Pero Barić u vrijeme rata bio je snimatelj HRT-a:

 

“HRT je imao informaciju, ali je nisu željeli prvi objaviti”

“U vrijeme sloma obrane Vukovara dobiti potvrdu nekog događaja bilo je praktički nemoguće. HRT je imao informaciju, ali nije želio da bude prvi koji će je objaviti”, rekao je Barić, podsjećajući kako je Hrvatska tih dana živjela s Vukovarom i da je objaviti vijest o slomu njegove obrane bilo teško za sve hrvatske medije.

“Teško je reći jesmo li se bojali ili nismo”, dodao je Barić.

“Probudiš se i jednostavno ideš tako gdje je najgore, bez nekog naloga iz redakcije iz Zagreba. Jednostavno si znao što moraš odraditi”, rekao je Barić i dodao kako se u to vrijeme osjećao poput ptice jer mu život kao ratnom snimatelju nije puno vrijedio.

Podsjetimo, tijekom Domovinskog ratu je ubijeno 15 hrvatskih novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara te osam stranih novinara.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Mišo Lišanin

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 368 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com