Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

U vremenu od 26. rujna do 30. rujna 2022. godine na vojnom poligonu “Gašinci” provodi se vojna vježba “Stabilnost 22/2”
HV OCJENJUJE BORBENU SPREMNOST!
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

U vremenu od 26. rujna do 30. rujna 2022. godine na vojnom poligonu “Gašinci” provodi se vojna vježba “Stabilnost 22/2” s ciljem završnog ocjenjivanja spremnosti sastavnica 38. HRVCON KFOR prije odlaska u područje operacije u Republiku Kosovo.

Na cijeloj vježbi koristi se CREVAL metodologija ocjenjivanja kojom se ocjenjuje borbena spremnost sastavnice za upućivanje u područje operacije. Osim u Gašincima vježba se provodi i u vojarnama “Knez Trpimir” u Divuljama, “Satnik Josip Zdilar” u Velikoj Buni i u vojarni 1. Gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu.

Vježba se provodi kroz dvije faze. U prvoj fazi (IN BARRACKS) koja je provedena 26. rujna provjeravala se obučenost pojedinca i opremljenost pripadnika, a u drugoj fazi (IN FIELD) 27. i 28. rujna provjerava se uvježbanost sastavnica u provedbi zajedničkih zadaća.

Na vojnom poligonu “Gašinci” glavni akteri su pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno- mehanizirane brigade koji u sastavu jedne motorizirane satnije imaju zadaću u 72 sata bez prekida prikazati sve ono za što su se pripremali. U prvih 24 sata vježbe ocjenjivala se spremnost pripadnika i poznavanje temeljnih vojničkih vještina, a u ostalih 48 sati ocjenjuje se cijela satnija u provedbi patrola i osiguranja baze.

Zapovjednik motorizirane satnije koja se upućuje u misiju, satnik Dalibor Strbat zajedno sa svojim zamjenikom natporučnikom Markom Aladrovićem, iz Taktičko operativnog centra upravlja postrojbom koja se nalazi na terenu i sukladno situaciji donosi odluku. Obuka je zamišljena tako da se po principu rotacije vodova jedan vod uvijek nalazi u patroli, jedan vod je odgovoran za osiguranje baze i jedan vod je angažiran kao snaga za brzi odgovor.

Osim motorizirane satnije 2. oklopno-mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno- mehanizirane brigade, ustrojbene cjeline koje participiraju u sastavu 38. HRVCON KFOR su HRZ, Obavještajna pukovnija, ZzP, Uprave J-1, J-2 i Središnjica za upravljanje osobljem.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 365 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com