Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

UBIJENE HRVATE POKOPALI S LEŠEVIMA ŽIVOTINJA!
Mračne posljedice srpske agresije
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

U općem napadu na Vinkovce i okolicu rano ujutro 25. listopada 1991. JNA i pobunjeni Srbi, kao i dragovoljci pristigli iz Srbije, napali su iz više smjerova tenkovima i pješaštvom selo Tordince.

 

Kao i više puta dotad, napad je odbijen, ali je JNA ovaj put koristila veliku oklopnu silu. Do navečer selo je bilo opkoljeno, stoga su se branitelji nakon velikih gubitaka povukli.

...

 

Strahota nakon okupacije

Na Tordince je u dotadašnjim napadima palo nekoliko tisuća granata, srušeno je oko 200 kuća, a samo na crkvu Svetog Trojstva, koja je do temelja uništena, palo je stotinjak granata. Unatoč svim tim razaranjima, u Tordincima je nakon okupacije ostalo živjeti tridesetak osoba.

Dio njih ubijen je, a neki preživjeli svjedočili su jednoj od najmračnijih posljedica velikosrpske agresije.

Naime, Srbi su pobijene u Tordincima, kao i one iz susjednog Antina, pa i poginule s okolnih područja pokapali u golemu jamu, odnosno u zajedničku masovnu grobnicu iskopanu bagerom ispred porušene crkve.

Da bi se prikrio zločin, unatoč činjenici da su to radili pred očima pripadnika ruskog bataljuna UNPROFOR-a, okupacijska vlast krajem 1994. počela je posmrtne ostatke iz te grobnice premještati u više manjih. Na temelju iskaza preživjelih sudac Županijskog suda u Vukovaru donio je u svibnja 1999. naredbu o ekshumiranju posmrtnih ostataka u mjestu Tordinci.

Pokapali ih zajedno sa životinjama

Kod župnog ureda srušene crkve izvađeno je samo pet tijela koja su naknadno identificirana, a u grobnici su pronađene i kosti životinjskog porijekla.

Tijekom 2004. Vladin ured za zatočene i nestale nastavio je iskapanja te je u nekoliko masovnih i individualnih grobnica nadomak Tordinaca pronađeno još nekoliko desetaka posmrtnih ostataka poginulih.

Ipak pretpostavlja se da je u masovnoj grobnici pred župnom crkvom bilo pokopano 208 žrtava za koje se u velikom broju ni danas ne zna gdje su.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Scrshot YouTube

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 403 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com