Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

JNA ostala bez oružja vrijednog milijardu dolara
Masovna blokada vojarni i drugih objekata JNA u Hrvatskoj
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

U ljeto 1991. godine, Hrvatska je bila u vrlo nezavidnoj situaciji. U želji da se osamostali na demokratski način, bila je spriječena od vrlo moćne JNA kao i srpskih dragovoljaca kojima odvajanje Hrvatske s područjima koja su smatrali “srpskim”. Nepovoljan položaj goloruke Hrvatske koja je desecima godina prije ulagala u naoružanje koje je sada u potpunosti bilo u rukama neprijatelja, pogoršavao je i embargo na uvoz oružja kojim bi se mogli obraniti.

Stoga je na današnji dan, 14. rujna 1991. godine hrvatski državni vrh službeno donio odluku da se krene u masovnu blokadu vojarni i drugih objekata JNA u Hrvatskoj. Vojarnama i vojnim objektima obustavljena je isporuka struje, vode i hrane, prekinute su telefonske veze, uz vojarne su iskopani rovovi te su područja uz vojarne i vojne objekte minirana, a najvažnije prometnice koje vode iz vojarni su blokirane.

 

Ovaj detalj je za Hrvate bio spasonosan

Jedan je detalj za Hrvatsku bio spasonosan. Naime, Hrvati, Slovenci, Makedonci i ostali nesrbi, masovno su dezertirali zbog očiglednog rata u koji se nisu željeli uključivati za ciljeve hrvatskih Srba. Kao posljedica toga, u vojarnama je drastično pao broj vojnika i snage u vojarnama prepunim opreme i oružja su oslabile. Cilj je bio izbjeći izravan sukob, odnosno izvršiti psihološki pritisak na preostale vojnike i oficire u vojarnama s ciljem da se mirno predaju i napuste vojarne bez vojne opreme koja se nalazila u njima.

U samo šest dana “rata za vojarne”, hrvatske su snage uspjele zarobiti gotovo 40 vojarni i skladišta te 26 drugih vojnih objekata JNA na području Hrvatske. Na taj način se došlo do naoružanja vrijednog više od milijardu američkih dolara, što je preokrenulo tijek rata u kojem su se psihološki ojačani Hrvati konačno mogli konkretno suprotstaviti do tada dominantnom neprijatelju.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 255 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com