Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Predvodio ih Borivoj zvan ‘Munja’
Četnici nahrupili u selo i pobili svoje hrvatske susjede
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Na današnji dan 1991. godine pripadnici hrvatskih snaga ušli su u sela Četekovac i Balinci u općini Podravska Slatina. Zatekli su stravičan prizor…

Samo dan prije, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u tim su selima ubili 22 civila.  Žrtve su ustrijeljene, neke zaklane i masakrirane, a bile su u starosnoj dobi od 18 do 91 godinu.

 

Pobili ih dojučerašnji susjedi

Iako su mještani ovih sela danima prije zločina bili napadani i granatirani, nisu vjerovali da će im njihovi dojučerašnji susjedi ovako brutalno presuditi. Toga dana u Četekovce je nahrupilo stotinjak četnika od kojih je većina poznavala mještane. To ih nije spriječilo da na posebno brutalan način ubiju apsolutno sve koje su zatekli. Nesretni civili ubijani su u dvorištima, na kućnim pragovima, u štalama… Nitko nije pošteđen…

O ovome zločinu detaljnije je opisano u Zborniku radova “O žrtvama u ratu i miru” gdje autor Miroslav Gazda navodi stravične podatke:

 

Grozni detalji zločina

“Grupa četnika zalazi u dvorište Rukavina Ivana, izvlače ga na ulazni mostić i rafalom iz automata pogađaju u obje noge. Zatim mu Srbin, četnički koljač Relja Dragičević govori ‘što je sad ustašo, jel još uvijek tvrdiš da sam ja četnik iz Drugog svjetskog rata ?!’ i potom ranjenom i uplašenom Ivanu sadistički reže uho, te mu bajunetom raspara grudi i živom vadi srce.

Ostali četnici u to vrijeme pale kuće i gospodarske zgrade Butorac Milana, Borovac Juraja, Starčević Ivanke, Rukavina Ivana, a potom bacaju bombe u kuću Potočnik Antuna, uzimaju traktor i platon, kojim kasnije pljačkaju mjesnu trgovinu, a potom pale Antunovo imanje zajedno sa stokom”, piše u radu o pokolju u Četekovcu, Čojlugu i Balincima prezentiranom na  IV. Hrvatskom žrtvoslovnom kongresu, koji otkriva da je u napadu na selo sudjelovalo oko 400 srpskih paravojnika (zasjede, mitraljeski napad, logistika) dok je sam upad u selo i pokolj izvršilo ’63 četnika’”.

Miroslav Gazda u svom radu kaže da je napad vodio Srbin Borivoj Lukić (zvani Munja – komandant štaba), a 2018. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv osmorice zapovjednika i 14-orice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koje tereti za ratni zločin protiv civila u ta tri sela.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 195 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com