Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Zapovjednik zatvora Gojko nije spriječio zlostavljanje civila
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MUČITELJA IZ GRADIŠKE!
 
Logor Gradiška
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Protiv Gojka Božića, Zdravka Rakonića, Nebojše Petkovića, Miroslava Šućura i Predraga Guskića podignuta je optužnica zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Staroj Gradiški i Okučanima 1991. godine. 

 

Svi su optuženici u bijegu.

....

Optužnica iz 2013. obuhvaćala je osam osoba, no Marko Živković, Slobodan Borjanić i Bogdan Popović u međuvremenu su preminuli, dok su ostali u bijegu, navodi Glas Slavonije.

 

Zapovjednik zatvora dopustio mučenja

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku Gojka Božića tereti da kao zapovjednik zatvora koji se nalazio u prostorijama bivšeg Kaznenog popravnog doma u Staroj Gradiški nije poduzeo ništa iako je znao da se uhićenici drže u nehumanim uvjetima i da ih se izgladnjuje te da ih čuvari i drugi svakodnevno psihički i tjelesno zlostavljaju, muče i kažnjavaju.

Vojni policajac Marko Živković dolazio je u samicu Ž.G. i s drugim ga stražarima tukao, stavljao mu nož pod grlo i nožem rezao žile na zapešću. Također je s vojnim policajcem Momčilom Tendžerićem u zatvor doveo Đ.H., gdje su ga nepoznati stražari tukli i mučili. Nakon što su 17. listopada 1991. Živković i Tendžerić u Bukovcu uhitili P.S. i zatočili ga u samicu u podrumu, Živković ga je tukao pendrekom po rukama i kabelom po vratu tražeći od njega da prizna kako je član HDZ-a. Nakon što je kod Gornjeg Varoša uhićen i u zatvor doveden pripadnik HV-a J.K., dva nepoznata milicajca prisilila su ga da spuštene glave i s rukama na leđima prođe kroz hodnik pokraj 40-ak postrojenih milicajaca koji su ga udarali, a zatim su iste večeri nepoznati ulazili u ćeliju broj 1 i tukli ga.

Živković je s drugim policajcima 18. listopada u blizini Gornjeg Varoša uhitio M.F. i doveo ga u zatvor. Držan je tamo do 6. prosinca gotovo bez hrane i vode, zbog čega je izgubio više od 30 kilograma. Nakon što je u rujnu 1991. uhićen M.G. i doveden u zatvor, Živković ga je zajedno s Tendžerićem u više navrata izvodio iz zatvora na ispitivanje i pri tome ga tukao električnim kabelom i drvenom palicom. Također je 28. listopada 1991. Živković uhitio i u zatvor priveo Ž.Ž. i u više ga navrata udarao šakama i nogama, zbog čega je Ž.Ž. zadobio obostrano oštećenje sluha, nagnječenje ručnih zglobova, glave i prsnog koša.

Strašna zlostavljanja

Zdravka Rakonića, zapovjednika stanice milicije u Okučanima, optužnicom se tereti da je od 6. do 24. prosinca dopustio da se civili i ondje drže u nehumanim uvjetima i izgladnjuju. Dopustio je da zatočenike na ispitivanjima tuku gumenim i drvenim palicama, rukama, nogama, kabelima, kundacima, muče elektrošokovima i šišaju ih praveći im križ na glavi… Isti taj Rakonić je zajedno s Nebojšom Petkovićem te pokojnim Slobodanom Borjanićem i Bogdanom Popovićem u više navrata izvodio iz zatvora M.F. Petković ga je tukao gumenom palicom i udarao ploštimice sjekirom po rukama, prsnom košu i bubrezima, Borjanić ga je tukao šipkom po šakama i stopalima, a Bogdan Popović mučio ga je elektrošokovima na glavi.

Rakonić ga je udario automatskom puškom, pri čemu je M.F. zadobio ozljede tijela te opekline ruku i nogu te je od izgladnjivanja smršavio više od 30 kg. Miroslav Šućur natjerao je M.G. da pojede šaku soli, a zatim ga je s još sedam nepoznatih milicajaca tukao rukama, nogama i palicom po cijelom tijelu te ga prisilio da drži užareni poklopac peći koja je gorjela.

Nebojša Petković i Miroslav Šućur s milicajcima su iz ćelije izveli u hodnik I.Š. i tukli ga šipkama po glavi i tijelu, nakon čega su ga vratili u ćeliju, gdje je 9. prosinca 1991. umro pred ostalim zatočenicima. Isti dvojac je s milicajcima iz ćelije izveo i teško premlatio P.A., koji je umro istoga dana, a tijelo su mu odvezli na nepoznato mjesto. Pokojni Borjanić te Pektović i Šućur premlatili su I.G., koji od ozljeda nije mogao hodati. I on je preminuo pred ostalim zatočenicima, 20. prosinca 1991.

 
 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Vojna povijest

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 671 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com