Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

"Postojala je jedna moćna vojska – JNA, koja je napadajući masakrirala civile, a dio civila uzeo je puške u ruke i pokušao se obraniti od te sile"
Napustio nas je dragovoljac Domovinskog rata Francuz Gaston Besson
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Vijest da je ovoga vikenda preminuo znameniti dragovoljac Domovinskog rata Francuz Gaston Besson, iznimno je potresla njegove prijatelje, znance, suborce i hrvatske branitelje koji su znali koliki je točno bio njegov doprinos u Hrvatskoj tijekom ratnih 90-tih.

 

Vijest je osvanula na stranici Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, koja i otkriva kako je pokojni Gaston u Hrvatsku stigao avanturistički, kao fotoreporter, kako bi izvještavao s prvih crta bojišnice istočne Slavonije.

...

 

Svjedočeći ratnim strahotama i nepravednom načinu ratovanja agresora,  Gaston je kao veliki idealist, odlučio konkretnije pomoći Hrvatima.

Suborac: “Bio je dobar vojnik”

Strani dragovoljac Domovinskog rata Jacques Nicolai koji je s Korzike u Hrvatsku došao kao humanitarac, poput Gastona je također odlučio uzeti oružje. Priključio se 113. šibenskoj brigadi HV-a s kojom je završio na mnogim bojištima diljem domovine, a o smrti svog “bratu po oružju” i odluci da ratuje za tuđu slobodu, kratko nam je kazao:

“Bio je dobar vojnik i vrlo specifičan čovjek koji se godinama nalazio u vrtlogu intimnih problema. Pokušali smo mu pomoći, no Gaston kao da nije želio izlaz.”

 

“U Hrvatskoj sam u zraku mogao osjetiti smrt”

Kao bivši pripadnik padobranske postrojbe Francuske vojske i sudionik nekoliko ratova, Besson se pridružio vinkovačkom HOS-u, potom specijalnim postrojbama GSHV-a, te konačno 108. brigadi HVO-a. Besson, koji je više puta ranjavan ovako je opisao motive zbog kojih se uključio u rat na hrvatskoj strani:

“Kada sam stigao u Hrvatsku, u zraku se mogla osjetiti smrt. Nikada takvo što nisam osjetio. Nakon deset dana bacio sam fotoaparat i uhvatio se puške”.

Pomno je objašnjavao zbog čega je odabrao ratovati za Hrvate:

 

“Jači je napadao slabijeg, to je bio masakr”

“Pa to nije bio nikakav rat, to je bio mučki masakr! Nisu tu bile dvije vojske koje se sukobljavaju! Postojala je jedna moćna vojska – JNA, koja je napadajući masakrirala civile, a dio civila uzeo je puške u ruke i pokušao se obraniti od te sile. Strani dragovoljci dolazili su ponukani tom nepravdom, naravno, uz brojne osobne motive, ali svi su redom ostajali samo iz jednog jedinog razloga.

To nije bila ni politika, ni vjera, ni plaća, koja je bila ‘crkavica’ u ondašnjoj vrijednosti do 100 njemačkih maraka, nego zato što je ovaj rat jednostavno bio toliko nepravedan! Nije bilo važno ni tko je Hrvat, a tko Srbin, već činjenica da je jači napao slabijega.”

Pokojni Gaston Besson bio je još 2014, godine koordinator za odlazak dragovoljaca u Ukrajinu, a povratkom u Hrvatsku oženio je Hrvaticu Ivanu i postao otac. Tijekom Domovinskog rata ranjen je tri puta, a od njega se kroz brojne komentare i objave opraštaju poznati i nepoznati:

“Počivao u miru Božjem heroju Hvala ti što si branio moje selo u Bosanskoj Posavini u proljeće 1992.godine zajedno s mojim ocem koji mi je pričao o tebi da si bio genijalni um…”, jedna je od brojnih zahvala Gastonu.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 332 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com