Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Unatoč vojničkom umijeću i hrabrosti hrvatskih postrojbi, pobjeda je ostvarena nevjerojatnom hrabrošću zapovjednika Vitanovića
Akcija Jaguar (17. do 22. svibnja 1992.)
 
Akcija Jaguar
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Akcija Jaguar trajala je od 17. do 22. svibnja 1992. godine, a započela je zasjedom u kojoj su hrvatske postrojbe sačinjene od lokalnih branitelja dočekale smjenu koja je krenula prema Križu, bitnom strateškom mjestu s kojeg su srpske snage bila stalna prijetnja.

 

Ručnim protuoklopnim oružjem uništen je tenk na čelu kolone i oklopno vozilo na začelju dok su protuzrakoplovni topovi uništili kolonu od 5 kamiona. U istom trenutku blokirane su i srpske postrojbe na brdu Križ.

...

Krš i lom na brdu Križ

U uspješnoj blokadi hrvatske su postrojbe uporno lomile otpor neprijatelja, a istovremeno ogorčeno su odbijale sve napade kojima su pobunjeni Srbi preko Babinduba pokušali probiti obruč i deblokirati svoje postrojbe na Križu koje je još od prije snažno utvrđeno jer je na njemu bila smještena radarska postaja za navođenje zrakoplova na susjedni vojni aerodrom na Zemuniku.

Položaje na Križu držala su tri voda s 50 srpskih vojnika. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovića sudjelovale su izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnije iz Dračevca, obje iz 159. brigade. Artiljerijsku podršku pružalo je zajedničko topništvo 112., 134. i 159. brigade, a značajno sudjelovanje u cijeloj operaciji bilo je i pripadnika Specijalne postrojbe zadarske policije. Ipak unatoč vojničkom umijeću i hrabrosti hrvatskih postrojbi, pobjeda je ostvarena nevjerojatnom hrabrošću zapovjednika Vitanovića.

 

Nevjerojatnim potezom zapovjednik okončao bitku

Petog i posljednjeg dana borbe, sam je u pratnji dvojice izviđača ušao u njihovo uporište te ih, uvjerivši da nemaju drugog izlaza, natjerao na predaju. Svi su potom pušteni, a Hrvatska je vojska osvojila značajno strateško uporište čime je smanjen pritisak na Zadar i osiguran promet Jadranskom magistralom te dobiveno važno uporište za daljnja djelovanja, što će se posebno vidjeti u operaciji Maslenica.

O ovoj uspješnoj, petodnevnoj akciji Ivan Vitanović napisao je knjigu “Operacija Jaguar – oslobađanje brda Križ”.

 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 129 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com