Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Sudjelovalo 480 pripadnika Oružanih snaga RH
Provedena vježba 'HARPUN 22 LIVEX'
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Snage Hrvatske ratne mornarice, združeno s dijelom snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV) i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), te uz potporu Zapovjedništva za potporu (ZzP) i Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP), uspješno su provele sve planirane obučne aktivnosti vježbe “HARPUN 22 LIVEX”, koja se od 10. do 13. listopada održavala u području srednjeg Jadrana.

 

Potporu vježbi pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica.

...

 

Sudjelovalo 480 pripadnika Oružanih snaga RH

Sa ciljem uvježbavanja procedura planiranja i provedbe pomorskih operacija HRM-a te s težištem na združenom djelovanju u pomorskoj desantnoj operaciji, u obučnim aktivnostima je sudjelovalo 480 pripadnika Oružanih snaga RH.

U svojstvu direktora ovogodišnjeg izdanja vježbe bio je zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić.

Vježbi je prethodilo nadzorno-tehničko gađanje koje se na vojnom poligonu “Žirje” provodilo u ponedjeljak 10. listopada, a u cilju određivanja ispravnosti topničkih sustava i topova na brodovima DBM-81 (20 mm) i RTOP-42 (23 mm i 57 mm) nakon redovnog godišnjeg remonta.

Po uspostavljanju glavnog zapovjednog mjesta na vojnoj lokaciji “Zečevo”, uz sve mjere borbenog osiguranja dio snaga prebaziran je u područje provedbe vježbe. Prvog dana vježbe, nakon uvježbavanja praćenja zračnih ciljeva, uslijedila su topnička gađanja s ophodnih brodova OB SB-73 “Faust Vrančić”, OOB-31 “Omiš”, OB-02 “Šolta” i OB-03 “Cavtat” Obalne straže RH te raketnih topovnjača RTOP-12 “Kralj Dmitar Zvonimir” i RTOP-41 “Vukovar”, desantnih brodova minopolagača DBM-81″Cetina” i DBM-82 “Krka”, lovca mina LM-51 “Korčula” i desantnih jurišnih brodova Flote HRM-a.

Drugi dan vježbe, prva aktivnost bila je istovremeno topničko gađanje sa raketnih topovnjača RTOP-12 i RTOP-41 na dvije mete. Topovnjačama se potom pridružio DBM-81 u aktivnosti tijekom koje se po prvi puta provodila gađanje zračnog cilja na radio vođenu maketu zrakoplova.

Aktivnosti su se potom izmjestile na otok Žirje. Nakon neutralizacije minski sumnjivog objekta te osiguranja desantne prostorije i mjesta iskrcaja, uslijedio je pomorski i zračni desant snaga sMDP-a koje su provodile taktička djelovanja na kopnu.

Uz navedene aktivnosti, provedena su uvježbavanja traganja i spašavanja na moru, logističke popune brodova u plovidbi, borbene otpornosti broda, procedure iz područja nadzora ribarstva te signalne vježbe.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. MORH/ M. Čobanović

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 309 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com