Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS

Piše: Snježana Vučković
Psi-arheolozi naš su izvorni, hrvatski znanstveni proizvod
HEROJI IZ SJENE: psi koji traže nestale u Domovinskom ratu
 
Psi

 

 

Piše: Snježana Vučković

 

 

Prije nešto više od tri godine u blizini Karlobaga arheološki tim je pronašao grobove iz 8. st. pne koje su arheolozi locirali uz pomoć potražnih pasa istreniranih za detekciju ljudskih ostataka. Voditeljica istraživanja dr.sc. Vedrana Glavaš sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Andrea instruktorica za rad pasa za detekciju posmrtnih ostataka i potražnih pasa sa školovanim belgijskim ovčarkama Pandom, Sattwe i Mali te njemačkom ovčarkom Arwen, ostvarile su tako neobičnu ali nevjerojatno korisnu i uspješnu suradnju koja je rezultirala ovim nesvakidašnjim otkrićem.

 

To je bio prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj, te za sada jedini uspjeli u Europi, a kažu kako su kolege arheolozi u međuvremenu prepoznali važnost ove neinvazivne metode koja prije svega može biti korisna pri zaštitnim iskopavanjima gdje se pokazuje potreba za brzim djelovanjem pri konzervatorskim i građevinskim radovima te sličnim vremenski ograničenim zahvatima.

...

Andrea Pintar je dugi niz godina bila glavna instruktorica HGSS-a (Hrvatske gorske službe spašavanja) i uvela standarde za licenciranje potražnih pasa, a bila je i na obuci na tzv. “farmi tijela” Western Carolina University gdje je završila drugi stupanj školovanja za instruktoricu pasa za detekciju ljudskih ostataka, zajedno s instruktorima FBI. Kada se posvetila problematici korištenja pasa u traženju grobova, Andrea je osnovala centar S-PAS – ekipu entuzijastičnih profesionalaca s vojnim, SAR (Search and rescue – spasilačkim), znanstvenim te iskustvom rada sa službenim psima, kojoj se u međuvremenu pridružila i arheologinja, dr.sc.Vedrana Glavaš. Većina zemalja u Europi, ukoliko ima potražne pse za ljudske ostatke, ima maksimalno 2 psa u cijeloj državi, dok centar S-PAS trenutno ima 4 vrhunski obučena potražna psa za detekciju ljudskih ostataka i jednog mladog, „školarca“.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Traže nestale u Domovinskom ratu

Centar S-PAS već godinama surađuje sa raznim službama u Hrvatskoj i šire, a zadnje dvije godine obilježila je suradnja s Ministarstvom hrvatskih branitelja u potrazi za nestalim i zarobljenim osobama i masovnim grobnicama iz Domovinskog kao i II svjetskog rata. Na konferenciji o službenim psima koji je organizirala Agencija Ministarstva obrane Velike Britanije (DSTL) bili su i predstavnici američke vojske, pa je Andrea potom gostovala na NATO simpoziju u New Yorku s predavanjem nastalim u suradnji s Ministarstvom Hrvatskih Branitelja o tzv. „Hrvatskom modelu traženja nestalih osoba“.

Njihov arheološki rad sada je konačno objavljen u uglednom međunarodnom časopisu Journal of Archaeological Method and Theory, što je prvi put da je netko znanstveno obradio rad pasa kao biodetektora u arheologiji, razradio metodologiju i postavio kriterije koji će od sada biti referentni za sve koji budu krenuli njihovim stopama.

Andrea Pintar je metodu razvila na osnovu višegodišnjeg iskustva u radu s psima na različitim arheološkim nalazištima koja vodi dr.sc. Vedrana Glavaš, poslijedoktorandica na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Do sada se za 6 od 12 lokacija koje su psi pokazali a arheolozi otkopali na lokalitetu Drvišica, ispostavilo da su bili u pravu i da su bili grobovi! Zahvaljujući Općini Karlobag i Ministarstvu kulture, istraživanje i dalje traje, a sljedećih će se sezona iskopavati ostali grobovi koje su psi pokazali.

- sadržaj se nastavlja -

 

Psi

 

 

Rad na “hladnim slučajevima”

U međuvremenu se Centar S-PAS bavi kriminalistikom, te uglavnom radi na području Njemačke, i to na tzv. „hladnim slučajevima“, starim 2 ili više godina, pošto tamo zločini nikada ne odlaze u zastaru. Vedrana im pomaže u dokumentiranju, kartiranju, radu s Geografskim informacijskim sustavom (GIS), a na kraju svakog slučaja ili istraživanja klijentu se podnosi izvještaj o tome gdje su sve psi bili, koja je bila temperatura, nadmorska visina, itd. Sve je obilježeno i na kartama, tako da ukoliko neki istražitelj za 5 ili 10 godina ponovno otvori taj slučaj točno može vidjeti koja su sve područja psi istražili na osnovu podataka koje automatski bilježe posebno osmišljeni GPS uređaji pričvršćeni na pasje orme, a njihov se rad bilježi i dronovima koji snimaju potrage iz zraka.

Osim kriminalistike, Centar S-PAS u Njemačkoj već dvije godine surađuje s Uredom za zaštitu spomenika i arheologiju (Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt) u Halleu. Oni su prvi prepoznali važnost brze i neinvazivne potrage koju može obaviti takav tim s obučenim psima-arheolozima, te su angažirali Andreu i Vedranu da na širem prostoru oko jednog rudnika gdje su se u 11. i 18.st. vodile velike bitke, provjere postojanje masovnih grobnica. Nažalost zbog nepreciznih podataka iz tog vremena psi nisu našli niti jednu grobnicu iz tog vremena, no našli su još važnije i starije grobove, što je još dodatno potvrdilo sposobnosti pasa za detekciju ljudskih ostataka. Ti su grobovi još barem tisuću godina stariji nego oni nađeni na Drvišici, no znati će se više kada bude gotova analiza metodom aktivnog ugljika (C14). Ovaj je nalaz bitno pomaknuo granicu do koje su Andrea i Vedrana smatrale da psi mogu tražiti i naći specifične molekule mirisa. „Iako je većina arheologa dosta fokusirana na tradicionalne metode istraživanja, a neke suvremene metode poput georadara su ne samo skupe, već ne funkcioniraju na svim geološkim podlogama ili u svim okolišnim uvjetima, no miris raspada je uvijek tu bez obzira na geomorfološki kontekst i vegetaciju. Za razliku od drugih metoda, psi su se pokazali posve pouzdani, pa se nadamo da će ovaj naš rad koji je konačno ugledao svjetlo dana (raz)uvjeriti mnoge.“ kažu.

Odnedavno imaju i ugovor s Odjelom za Arheologiju Sveučilišta u Zadru, tako da je Centar S-PAS prošle godine po prvi puta studentima demonstrirao rad pasa-arheologa na terenu.

Vedrana i Andrea sudjeluju na raznim kongresima gdje predstavljaju ovu novu metodu – između ostalih, bile su na Simpoziju Odorologije u Njemačkoj (Syposium für Odorologie), međunarodnom arheološkom simpoziju u Ljubljani (Re)thinking archaeological potential in preventive archaeology, te u Velikoj Britaniji u sklopu simpozija Skeleton, Stories, And Social Bodies Conference u Southamptonu.

Osim Andree Pintar i Vedrane Glavaš, Centar S-PAS sačinjavaju Andrein suprug Chris Nikolić i suradnici.

 

S obzirom na sva ova postignuća, vrlo je izvjesno da će psi-arheolozi kao nedestruktivna metoda istraživanja zaživjeti i postati redovna pojava na arheološkim istraživanjima, kako u zemlji, tako i u svijetu, gdje su već prepoznati kao naš izvorni, hrvatski znanstveni proizvod.

 

 

 

Photo: 1. DPCM / Chris Nikolić, 2. Zlatko Balac

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 219 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com