Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Sumnja se da su krajnje neljudski, do smrti mučili branitelja na Banovini
PREMINUO SVJEDOK, SRPSKI VOJNICI OSLOBOĐENI
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Županijski sud u Zagrebu oslobodio je tri bivša pripadnika vojske tzv. SAO Krajine, Mirka Ćurčiju, Milenka Milkovića i Momčila Buinca nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu po kojoj su svaki od njih dobili po osam godina zatvora.

 

Ovaj trojac bio je optužen za ratni zločin nad zarobljenim pripadnikom hrvatske policije Šefikom Pezerovićem u srpnju 1991. na Baniji, koji je ujedno i prvi poginuli bošnjački dragovoljac Domovinskog rata.

...

 

Preminuo svjedok, osumnjičeni slobodni

Postupak protiv Ćurčije je obustavljen jer je preminuo za vrijeme trajanja postupka, dok su Milković i Buinac oslobođeni krivnje zbog nedostatka dokaza.

“U ponovljenom postupku sudsko vijeće je zaključilo da ne postoji ni jedan iskaz svjedoka niti materijalni dokazi koji bi povezali optuženike s kaznenim djelom koje im se stavlja na teret”, zaključeno je na sudu, što je obrazloženo smrću svjedoka na temelju čijeg je iskaza donesena prva, osuđujuća presuda.

Šefik Pezerović rođen je 15. ožujka 1968. godine i bio je policajac u Policijskoj postaji Črnomerec u Zagrebu kad je 1991. dragovoljno otišao u obranu Pounja koje je zajedno s JNA razarala srpska paravojska. Poslije pogibije zapovjednika, Šefik je, kao jedini specijalac u skupini, pokušao izvući suborce iz neprijateljskog obruča.

No, kod Struge Banske je teško ranjen u glavu i ruku. Šefik je, s dvojicom ranjenih policajaca trebao biti prevezen sanitetskim vozilom u bolnicu u Sisak, no vozilo je napadnuto u Kuljanima gdje su svi zarobljeni.

 

Prošao zvjersko mučenje

Neki su odvedeni u logor i kasnije razmijenjeni, ni danas se ne zna sudbina dvojice ranjenih policajca, ali je poznato kakve je strahote tijekom zvjerskog mučenja proživio Šefik posljednjih dana života.

Njegovi mučitelji su ga teško ranjenog vozili u prtljažniku po selima Kirišnicu, Jovacu, Šakanlijama i Lotini čiji su se mještani na njemu krvnički iživljavali. Ubijen je 26. srpnja 1991. u Kuljanima, a tijelo mu je ekshumirano 2000. godine. a Šefik Pezerović je posthumno odlikovan s nekoliko odličja.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Fb

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 294 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com