Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Na današnji dan Perešin je potpuno šokirao JNA
‘NEĆU PUCATI NA HRVATE’
 
Rudolf Perešin
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

U povodu 30. obljetnice preleta Rudolfa Perešina borbenim avionom MiG-21 iz JNA u Austriju premijer Andrej Plenković sastao se sa Ljerkom Perešin, suprugom legendarnog pilota koji je svoj ludo hrabri prelet izveo na današnji dan.

 

Perešin je bio prvi pilot koji je iz JNA svojim MIG-om preletio na hrvatski teritorij, iako je znao koliko riskira.

...

Preletom šokirao JNA

Hrvati  koje je Domovinski rat zatekao u JNA stalno su bili pod nadzorom zbog straha od bijega, a osobito su nadzirali pilote. Taj rizik ipak nije spriječio Perešina u naumu, pa je tako  25. listopada 1991., trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. No, Rudolf Perešin uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta.

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim ratnim danima. Kada je sletio, prisutnim novinarima izjavio je:

“Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”

Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu… Njegov uspješni prelet bio je vjetar u leđa trojici hrvatskih pilota Danijelu Boroviću, Ivanu Selaku i Ivici Ivandiću koji su naknadno učinili isto.

 

Poginuo u Bljesku

Nakon tog pothvata, Rudolf Perešin i njegova prva lovačka eskadrila u svim akcijama i operacijama HV-a. Tako je bilo i 2. svibnja 1995. godine, kada je drugog dana “Bljeska” njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova.

Perešin na iznimno maloj visini i u nesigurnom nagibu, avion napušta katapultiranjem i prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju.

Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Letjelica kojom je preletio iz JNA u Austriju, vraćena je u Hrvatsku i 2019. godine je izložena ispred zgrade ministarstva obrane RH u Zagrebu. Trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

 
 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Hrvatska tehnička enciklopedija

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 329 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com