Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Treći susret hrvatskih braniteljica Domovinskog rata
Za Hrvatsku se borilo više od 23 tisuće braniteljica
 
Za Hrvatsku se borilo više od 23 tisuće braniteljica
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Na Trećem susretu hrvatskih braniteljica Domovinskog rata održanom ovoga vikenda u Karlovcu okupilo se njih 250 iz svih hrvatskih županija, a s njima je bio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade i pokrovitelj susreta, koji se ove godine održavaju u suorganizaciji Karlovačke županija i Grada Karlovca te PU Karlovačke.

 

“Prisjetite se kakvu smo žrtvu kao narod za slobodu podnijeli, prenosite to na buduće generacije, neka hrvatski branitelji i braniteljice budu taj svjetionik kako se mladi trebaju odnositi prema svojoj domovini”, poručio je ministar Medved na svečanoj akademiji upriličenoj u Domu HV-a Zrinski.

...

Ministar Medved zahvalio ženama na doprinosu u ratu

“Više od 23.000 žena imaju status hrvatske braniteljice, što je oko 4,9 posto ukupnog broja hrvatskih branitelja”, rekao je, pohvalivši ih što organiziraju ovakve susrete i druga događanja te se uključuju u razne aktivnosti, u čemu ih Vlada RH podupire.

Zahvalio je svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima na njihovom doprinosu u obrani naše domovine te uručio braniteljske zahvalnice dosadašnjim i sadašnjem organizatoru susreta – Ljiljani Poje iz Vinkovaca, Katici Gašljević Tomić iz Petrinje, Seniji Bosančić iz Splitsko-dalmatinske županije i Sabini Protulipac iz Karlovca. Ujedno je najavio otvaranje Veteranskog centra u Šibeniku, prvoga od četiri koja će biti još u Sinju, Daruvari i Petrinji.

 

Nada Murganić: ‘Vi ste žene, majke, ratnice…’

Saborska zastupnica Nada Murganić pozdravila je braniteljice u ime predsjednika Hrvatskog sabora, poručivši im: “Vi niste trebale biti u ratu, niste bile vojne obveznice, a ipak ste uz inat prema agresoru i uz domoljublje, postale ‘žene, majke, ratnice’, pa i danas radite puno na dobrobit Hrvatske”.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila je braniteljicama što su se uključile u obrambeni Domovinski rat protiv brojem i naoružanjem nadmoćnijeg neprijatelja i time pridonijele da se ostvari “dugo sanjana, slobodna i neovisna država”.

Gradonačelnik Damir Mandić čestitao je braniteljicama što su 90-ih godina bile spremne sebe i cijeli svoj život darovati hrvatskoj domovini, te je poželio da ih ovakvu susreti oplemene.

Predsjednica karlovačkog Kluba žena Domovinskog rata Sabina Protulipac rekla je u ime 700 braniteljica s područja Karlovačke županije kako su sve one ponosne što su utabale put današnjim generacijama djevojaka i žena u redovima Hrvatske vojske i policije.

 

Sljedeći susret u Vukovaru

Govoreći o Karlovačkoj županiji u Domovinskom ratu, braniteljica Marina Uđbinac je podsjetila da je pod okupacijom velikosrpskog agresora bilo 52 posto teritorija i prisjetila se golemih žrtava – poginulih, nestalih, umrlih i ranjenih hrvatskih branitelja i civila, dodavši da je samo na Karlovac palo oko 11.500 neprijateljskih projektila.

U crkvi Presvetog Srca Isusova služena je misa, kojoj je također nazočio ministar Medved, a nakon svečane akademije uslijedio je mimohod braniteljica karlovačkim ulicama te je kod spomen-obilježja na Trgu hrvatskih branitelja odana počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima. Vijence su položila izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te gradova i općina Karlovačke županije, kao i hrvatske braniteljice te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Mimohod hrvatskih braniteljica završio je milenijskom fotografijom u obliku Karlovačke zvijezde, nakon čega je uslijedilo zajedničko druženje, a najavljen je i idući susret u Vukovaru.

 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. scrshot Dnevno.hr

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 394 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com