Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Agresorskoj JNA nanesen najteži poraz tijekom ratne 1991.g.
29. listopada 1991. - OPERACIJA ORKAN-91

 

Orkan 91

 

Operacija Orkan trajala je od 29. listopada 1991. do 3. veljače 1992. godine i nastavak je prve oslobodilačke operacije hrvatske vojske, Otkos-10.

 

Operaciju Orkan pripremalo je zapovjedništvo OG Posavina, odnosno general Rudi Stipčić.

 ...

Nosioci operacije bili su pripadnici 1. Brigade ZNG-a, Tigrovi, te brojni dijelovi postrojbi  rezervnih brigada, samostalnih bataljuna, kao i hrvatske policije.

 

Operacija je provedena u dvije etape

U prvoj, koja je trajala do 15. prosinca, udarom na više linija, posebno glavnim pravcima: Novska-Okučani ostvario se glavni cilj, zaustavljeno je daljnje napredovanje JNA i postrojbi pobunjenih Srba. Štoviše, oslobođen je niz okupiranih sela u zaleđu Novske, dapače i Lipik koji je time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu.

Cilj druge etape, započete 22. prosinca bio je da se iskoristi veliki uspjeh iz prethodnih borbi i da se uz ojačane snage nastavi s oslobađanjem i utvrđivanjem obrambenih položaja. Ta etapa polučila je uspjeh više planiranih uspješnih akcija. U njima je oslobođeno daruvarsko bojište, te niz naselja na području planina Papuka, Ravne Gore i Psunja.

Zajedničkim djelovanjem Operativnih zona: Bjelovar, Zagreb i Osijek oslobođeno je veliko područje slavonskih planina, zaustavljeni su daljnji napadi agresora. Dužina bojišnice zapadne Slavonije skraćena je na 80 kilometara, oslobođeno je 28 sela, a pobunjenici su, sve do oslobodilačke Operacije Bljesak onemogućeni da eventualnim prodorom osvajaju gradove Pakrac i Lipika. Napokon je omogućeno prometovanje zapadnom Slavonijom.

Gubici na strani hrvatskih branitelja bili su veliki, 184 poginulih i 595 ranjenih, ali ostvareni cilj bio je od enormnog značaja. U Operaciji Orkan 91 agresorskoj JNA nanesen je najteži poraz tijekom ratne 1991. godine, te je združenim snagama 5 Korpusa JNA onemogućeno spajanje sa snagama 32. Korpusa kao i snagama JNA i pobunjenih Srba iz istočne Slavonije.

 

Operacija OrkanOperacija Orkan

 

Oluja

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 370 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com